Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Vitiva uzyskała ECOCERT na konserwanty z rozmarynu
06.06.2008
Podążając za rosnącym trendem na surowce organiczne słoweńska firma Vitiva wprowadziła certyfikowane ekstrakty z rozmarynu: Inolens 4 i Aquarox, które wykazują naturalne właściwości konserwujące.


Inolens 4 jest rozpuszczalny w olejach. Może być stosowany do ochrony przed utlenianiem i jełczeniem, przedłużając tym samym czas życia produktu.

Dyrektor naczelny firmy Ohad Cohen mówi, że „Inolens 4 przewyższa szeroko stosowane tokoferole jak i syntetyczne składniki: BHA i BHT, przedłużając czas życia produktu nawet sześciokrotnie”.

Aquarox jest rozpuszczalny w wodzie. Chroni kosmetyk przed utlenianiem, poprawiając stabilność produktu. Ze względu na wysoką wartość ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych) dodatkowo poprawia właściwości przeciwstarzeniowe.

W rosnącym ciągle popycie na naturalność, producenci narzekają na brak organicznych alternatyw syntetycznych konserwantów, szczególnie gdy bezpieczeństwo najczęściej stosowanych konserwantów jest kwestionowane.


Źródło: www.cosmeticsdesign-europe.com
KOMENTARZE
Newsletter