Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Substancje komedogenne, czyli co „zapycha” w kosmetykach?
Substancje komedogenne, czyli co „zapycha” w kosmetykach?
Ideą stosowania kosmetyków jest poprawienie wyglądu, stanu skóry, upiększenie, ale także jej codzienna pielęgnacja, ochrona czy walka z jej chorobami takimi jak trądzik. Nieodpowiednio dobrany kosmetyk, a także kosmetyki w recepturze, których obecne są substancje o działaniu niepożądanym mogą powodować odwrotny efekt od zamierzonego. Jedną z grup takich substancji są związki komedogenne.

 

Co to są substancje komedogenne?

Substancją komedogenną (zaskórnikotwórczą) z ang. Comedogenic, od ang. słowa comedo – zaskórnik - nazywa się każdą substancję, która blokuje pory skóry powodując powstawanie niedoskonałości na naszej twarzy oraz nieprawidłowe jej funkcjonowanie. Wynika to z faktu iż kosmetyk z substancjami komedogennymi łączy się z obumarłymi komórkami naskórka, łojem i bakteriami, tworząc mieszaninę, która gromadzi się i zalega w porach skóry. W konsekwencji prowadzi to do powstania wągrów, zaskórników, grudek i pryszczy. Substancje komedogenne najbardziej negatywny wpływ mają na osoby ze skłonnością do trądziku, ale także z cerą mieszaną i tłustą.

 

Skąd wiadomo jak mocno komedogenny jest dany kosmetyk?

O tym, że niektóre składniki mają działanie zapychające, wiadomo już od ponad pięćdziesięciu lat, jednak dopiero w 1972 roku zaczęto przeprowadzać odpowiednie testy. Badania te doprowadziły do opracowania oceny w formie skali komedogennego działania poszczególnych składników na cerę. Siłę oddziaływania definiuje się poprzez dwie zmienne: COM - który oznacza stosunek komedogenności i IRR – reprezentujący stosunek podrażnienia. Opracowano skalę od 0-5. Wartość 0 mają substancje, które są obojętne dla skóry, a wartość 5 - takie, które są niewskazane do stosowania. W przypadku osób z cerą tłustą, wrażliwą czy trądzikiem niewskazane są substancje, których COM i/lub IRR są wyższe niż 2. Opracowana przez naukowców lista zawiera ponad 200 substancji. Zdolność do tworzenia zaskórników oceniana jest zawsze w odniesieniu do konkretnej osoby i jej wrażliwości na kształtowanie się zaskórników. Niektóre z substancji zaskórnikotwórczych przy zastosowaniu ich w bardzo małych stężeniach mogą okazać się niekomedogenne.

Substancje zaskórnikotwórcze znajdują się w takich grupach związków jak oleje naturalne, oleje, woski, rośliny i ekstrakty, witaminy, proteiny i enzymy, antyoksydanty, minerały, zagęszczacze i emulgatory, kwasy tłuszczowe i ich pochodne, alkohole, estry, substancje zapachowe, lanolina i jej pochodne, sterole, rozpuszczalniki, kolory i pigmenty czy konserwanty. Przykłady takich substancji przedstawiono poniżej. W nawiasie podano stosunek COM do IRR.

Oleje naturalne:  Almond Oil (2/0),  Avocado Oil (2/0), Camphor (2/2), Castor Oil (1/0), Cocoa Butter (4/0), Coconut Butter (4/0), Coconut Oil (4/1), Corn Oil (3/0), Cotton Aws Oil (3/0),  Cotton Seed Oil (3/0-5), Hydrogenated Castor Oil (1/0), Hydrogenated Vegetable Oil (3/0-1), Olive Oil (2/0), Peanut Oil (2/0-2), Sesame Oil (2/0), Soybean Oil (3/0), Sulfated Castor Oil (3/2), Wheat Germ Oil (5/2).

Oleje: Shark Liver Oil (3/2).

Woski: Beeswax (0-2/0), Candelilla Wax (1/0), Carnuba Wax (1/0), Lanolin Wax (1/0), Sulfated Jojoba Oil (3/2).

Rośliny i ekstrakty : Algae Extract (5/4), Carrageenans (5/2), Chamomile (2/0), Red Algae (5/2).

Witaminy : Tocopherol (2/2), Vitamin A Palmitate (2/1).

Antyoksydanty: Beta Carotene (1/0), BHA (2/3).

Sole i minerały: Algin (4/4), Colloidal Sulfur (3/4), Flowers of Sulfur (0/3), Potassium Chloride (5/0-3), Sodium Chloride (Salt) (5/0-3), Talc (1/0).

Zagęszczacze i emulgatory: Carbomer 940 (1/0),  Hydroxypropyl Cellulose (1/0),  Sorbitan Oleate (3/ 0).

Związki powierzchniowo-czynne : Sodium Laureth Sulfate (3/2), Sodium Lauryl Sulfate (5/2).

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne: Arachidic Acid (2/0), Ascorbyl Palmitate (2/0), Benzoic Acid (2/3), Butyl Stearate (3/0),  Capric Acid (2/2), Caprylic Acid (1/3), Ethylhexyl Palmitate (4/0), Isodecyl Oleate (4/0), Isopropyl Isosterate (5/0),  Isopropyl Myristate (5/3), Isopropyl Palmitate (4/1), Isostearyl Isostearate (4/1), Isostearyl Neopentanoate (3/3), Lauric Acid (4/1), Myristic Acid (3/0), Myristyl Myristate (5/2), Palmitic Acid (2/0), Stearyl Heptanoate (4/0).

Alkohole, estry, etery i cukry: Cetearyl Alcohol (2/2), Cetearyl Alcohol + Ceteareth 20 (4/1), Glyceryl Stearate SE (3/2), Glyceryl-3-Diisostearate (4/0), Hexadecyl Alcohol (5/2), Isocetyl Stearate (5/0), Isopropyl Alcohol (0/4), Laureth 4 (5/4), Octyl Stearate (5/5), Oleth-3 (5/2), PEG 8 Stearate (3/1), Propylene Glycol Monostearate (4/0), Steareth 10 (4/3), Wheat Germ Glyceride (3/2).

Cukry alkoholowe i ich pochodne: Cetyl Alcohol (2/2), Sorbitan Sesquinoleate (4/2), Stearyl Alcohol (2/2).

Substancje zapachowe: Benzaldehyde (2/2).

Lanolina i pochodne: Acetylated Lanolin (4/0), Acetylated Lanolin Alcohol (4/2), Ethoxylated Lanolin (3/0), PEG 16 Lanolin (4/3).

Pozostałe: Octyl Palmitate (4/1), Triethanolamine (2/0).

Do najbardziej komedogennych związków należą: algina, ekstrakt z alg, karagen, alkohol cetylowy, oleje z kokosów oraz kwasy tłuszczowe 

Źródła

1. Lista komedogennych składników kosmetycznych, dostępny on line: 21.01.2017.

http://zapycha.pl/lista-komedogennych-skladnikow-kosmetycznych/

2. B. Moter, Wpływ substancji komedogennych na skórę. Co naszą skórę zapycha? Jakich kosmetyków nie kupować, dostępne on line: 21.01.2017, http://www.basiasmoter.pl/2014/10/2.html#

3. Substancje komedogenne, dostępne on line: 21.01.2017. http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,111997,17644827,substancje-komedogenne,,4.html

4. Substancje komedogenne – zaskórnikotwórcze, dostępne on line: 21.01.2017.

http://kremdlamnie.pl/substancje-komedogenne-zaskornikotworcze/

KOMENTARZE
news

<Maj 2017>

pnwtśrczptsbnd
2
3
4
Rekrutacja na Studia Doktoranckie
2017-05-04 do 2017-06-01
5
6
7
8
11
Seminarium Praktyczna Szkoła Barwy
2017-05-11 do 2017-05-11
14
17
18
20
21
22
Przygotowanie wytwórni do Inspekcji GMP
2017-05-22 do 2017-05-22
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter