Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Stabilizator emulsji od Fiberstar Inc
24.03.2010
W przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym na szeroką skalę stosuje się emulsje.
W najprostszym ujęciu są to układy składające się z 2 niemieszających się ze sobą faz, jedna z nich jest fazą ciągłą, czyli rozpraszającą a druga fazą nieciągłą, czyli rozproszoną.

Dla zachowania stabilności produktu stanowiącego emulsję niezbędne staje się zastosowanie stabilizatorów, które będą zapobiegać procesom rozwarstwienia emulsji.
Firma Fiberstar Inc proponuje gotowe rozwiązanie dla przemysłu kosmetycznego w postaci stabilizatora o nazwie handlowej Imulsi-Fi.” Premiera” tego surowca będzie miała miejsce na targach In-Cosmetics, które w tym roku odbędą się w Paryżu.

INCI: Citrus Aurantium Sinensis (Orange) Fiber

Stabilizator ten otrzymywany jest z miąższu owoców pomarańczy, jego struktura komórkowa oraz skład chemiczny doskonale stabilizują emulsje typu o/w. Skutecznie zapobiegają powstawaniu zjawiska koalescencji, Emulsje typu o/w tworzone z dodatkiem Imulsi-Fi są stabilne w szerokim zakresie pH oraz temperatur.
.
Stabilizator posiada świadectwo ekodertyfikacji wydane przez Ecocert. Jest doskonałym dodatkiem do większości formulacji kosmetycznych, nie posiada zapachu a zalecane przez producenta stężenie użytkowe wynosi w granicach 1-5%
KOMENTARZE
Newsletter