Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Sól - Twój przeciwnik w walce o młodszy wygląd
Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła, że dzienna zawartość soli (NaCl) w diecie nie powinna przekraczać 5 gramów (płaska łyżeczka). Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gotowe pizze (podawane na ciepło), zawierają czasem tyle chlorku sodu, co 3-dniowa porcja dla dorosłego człowieka! A teraz wyobraźcie sobie swoje śniadanie. To zapewne dwie kanapki z serem i szynką – właśnie tym posiłkiem zapewniliście sobie dzienne zapotrzebowanie na sól. Smutne? Raczej przerażające. W związku z tym, jeśli zależy Ci na młodym wyglądzie, a przede wszystkim zdrowiu – koniecznie ogranicz sól!

 

Liczne badania pokazują, że sól wpływa na skrócenie telomerów – fragmentów chromosomów, odpowiadających za ochronę komórek naszego organizmu przed uszkodzeniem. Im krótsze telomery, tym komórki szybciej ulegają starzeniu. Co grozi nam w przypadku nadmiaru soli? Oczywiście nadciśnienie, a co za tym idzie choroby nerek czy zaburzenia metaboliczne. Efektem niekorzystnego działania soli na układ pokarmowy są: zgaga, odbijanie, a także uszkodzenie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Co więcej, spożywane słone pokarmy zwiększają ryzyko choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Zaburzona zostaje również równowaga hormonalna i elektrolitowa. Objawy? Zawroty głowy, skurcze mięśni, spowolnione reakcje, poczucie zdezorientowania, a czasem nawet symptomy depresji. Udowodniono także, że chlorek sodu odpowiada za powstawanie chorób autoimmunologicznych i rozwój reakcji zapalnej. Jak to się dzieje? Sól przekształca zdrowe komórki w chorobotwórcze i w efekcie doprowadza do eskalacji reakcji immunologicznej. Amerykańscy naukowcy zasugerowali także, że nadmiar soli w diecie dzieci może mieć wpływ na opóźnienie dojrzewania.

Jest jednak pewna grupa, która może sobie pozwolić na więcej NaCl w diecie – to sportowcy i osoby ciężko pracujące fizycznie. Intensywny wysiłek powoduje, że tracimy spore ilości sodu z potem, wówczas istnieje potrzeba uzupełnienia niedoborów tego pierwiastka.

Jaka sól jest zatem dla nas najzdrowsza – ta, którą zwykle wsypujemy do solniczek, morska czy himalajska? Tak naprawdę różnica dla naszego organizmu jest niewielka, a nasz portfel może na tym ucierpieć. Co w takim razie możemy zrobić? Ograniczyć ilość przetworzonego jedzenia! Zdecydowanie lepiej przygotowywać posiłki samemu – wtedy dokładnie wiemy, ile posolić do smaku. Można także poszukać NaCl o obniżonej zawartości sodu, najlepiej jednak nie solić w ogóle, a potrawy doprawiać ziołami. Co najważniejsze, pamiętajmy, że kluczem do zdrowia jest umiar.

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2017>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter