Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Potencjał białej herbaty
21.08.2009
Jednym z prostszych sposób walki ze szkodliwym działaniem wolnych rodników jest oczywiście picie herbaty. Pozostaje tylko pytanie czy każdy jej rodzaj wywiera na nasz organizm jednakowy wpływ?
W świetle badań przeprowadzonych przez brytyjski Kingston University oraz Neal's Yard Remedies okazuje się , że biała herbata ma szczególnie dobroczynny wpływ na funkcjonowanie ciała człowieka.

Naukowcy poddali testom ponad 21 roślin w celu zbadania oraz określenia ich właściwości jako substancji aktywnych biologicznie.

Szczególnie interesująca z punktu widzenia współczesnej kosmetologii okazuje się być biała herbata.
Okazuje się bowiem, że hamuje ona aktywność enzymów odpowiedzialnych za degradację kolagenu oraz elastyny, co w konsekwencji czyni z niej atrakcyjny surowiec o działaniu ani-aging, zapobiegający powstawaniu zmarszczek.
Potencjał białej herbaty to nie tylko skuteczna walka ze zmarszczkami, w świetle przeprowadzonych badan udowodniono jej silne działanie antyutleniające, skuteczne w przypadku prewencji chorób o podłożu zapalnym min. reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób serca czy nowotworów.

Wśród badanej grupy 21 roślin , przeszło 7 wykazuje właściwości hamujące aktywność enzymów odpowiedzialnych za degenerację włókien kolagenowych i elastycznych. Są to : owoc granatu, róża, zielona herbata, anyż, dzięgiel, przytulia czepna, morszczyn pęcherzykowaty .
Wyniki przeprowadzonych badań są dla współczesnej kosmetologii niezwykle cenne, dostarczają bowiem informacji , które przyczynia się do opracowania innowacyjnych receptur kosmetycznych.


na podstawie : www.kingston.ac.uk
KOMENTARZE
Newsletter