Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawy. Część z nich pochodzi z Afryki, część z Madagaskaru, a kilka z Wysp Macarena. Lipidy są jednymi z najważniejszych składników ziaren kawy. Wosk zawarty w oleju może odpowiadać za dolegliwości żołądkowe pojawiające się po wypiciu dużej ilości kawy, ale też za zapobieganie utleniania się substancji tłuszczowych. Ziarna kawy bogate są także w duże ilości substancji niezmydlających się. Według naukowców, proporcje pomiędzy trzema tymi grupami składników są różne w zależności od rodzaju nasion kawy.
Olej z nasion kawy został wykorzystany w przemyśle kosmetycznym ze względu na jego zdolność do utrzymania wysokiego poziomu nawilżenia skóry. Kwas linolowy – główny kwas tłuszczowy oleju – wspomaga leczenie egzemy oraz działa przeciwzapalnie na skórę. Ponadto istnieją dowody na to, że olej kawowy jest w stanie pochłaniać promieniowanie UV w zakresie UVB. Zbadano jego absorpcję w nadfiolecie. Zatem olej z nasion znajduje zastosowanie w preparatyce produktów kosmetycznych o działaniu przeciwutleniającym i ochronnym przeciw promieniom UVB.
Naukowcy przeprowadzili badania, których celem było scharakteryzowanie składu oraz określenia współczynnika ochrony przeciwsłonecznej wśród dziesięciu gatunków kawy. Surowce do badań (nasiona kawy) zebrano w szczycie ich dojrzałości, a następnie wysuszono na powietrzu. Oceniono dziesięć gatunków: C. arabica, C. canephora, C. congensis, C. eugenioides, C. heterocalyx, C. kapakata, C. liberica, C. racemosa, C. salvatrix i C. stenophylla. Zawartość wosku została określona przez urządzenie zwane Folstar z zastosowaniem aparatu do ekstrakcji chloroformem jako rozpuszczalnikiem pod chłodnicą zwrotną przez 30 minut. Zawartość oleju oznaczano przy pomocy urządzenia Butt. Po transestryfikacji oleju, zgodnie z metodą zaproponowaną przez Hartmanna i Lago (1973), określono skład kwasów tłuszczowych w chromatografie gazowym. Współczynnik ochrony przeciwsłonecznej obliczono w oparciu o metodę spektrofotometryczną zaproponowaną przez Mansura (1986). Mieszaninę oleju ekstrahowanego z roślin każdego badanego gatunku analizowano pod względem składu kwasów tłuszczowych i zawartości niezmydlających substancji.
Według badań, wosk kawowy znajduje się w cienkiej warstwie tworzącej najbardziej zewnętrzną część ziarna i w C. arabica jest go od 0,2 do 0,3%. Porównując różne rodzaje kawy, stwierdzono najwyższą zawartość wosku w C. congensis (2,5%) i C. eugenioides (2,3%), podczas gdy C. canephora (0,1%) i C. arabica (0,2%) zawierały wosku najmniej. Te stosunkowo niskie wartości zawartości wosku są prawdopodobnie jedną z przyczyn popularności tych gatunków kaw wśród konsumentów na całym świecie. Wosk z kawy stosowany jest jako naturalny przeciwutleniacz.
W przemyśle kosmetycznym stosowany jest olej z kawy przed procesem wyprażenia. Wysokie profile kwasów tłuszczowych wpływają na właściwości regenerujące skórę oraz uszczelniające płaszcz hydrolipidowy skóry.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Folstar w roku 1985 głównymi kwasami tłuszczowymi, obecnymi w zielonych ziarnach kawy są: kwas linolowy (41,2-42,6%), palmitynowy (35,2-36,7%), oleinowy (9,5-11,9%), stearynowy (7,2-9,7%), linolenowy (1,3-2,7%), arachidowy (0,3-1,5%) i mirystynowy (0,2%).
Zbadano także wartość SPF w różnych gatunkach kawy, co wskazuje na skuteczność promieniochronną oleju. Spośród wszystkich zbadanych gatunków kawy, najwyższą wartość SPF wykazuje gatunek C. arabica i jest to rodzaj kawy uprawiany najczęściej (70% upraw wszystkich kaw). Powszechnie wiadomo, że filtry przeciwsłoneczne to produkty, które chronią skórę przed uszkodzeniem DNA, komórek i tkanek, nowotworami, mutacjami, immunosupresją, zapaleniem skóry, fotostarzeniem i fotodermatozami. Z tego powodu środki ochrony przeciwsłonecznej powinny cechować się określonymi właściwościami: powinny być obojętne chemicznie, fotochemicznie i termicznie; nie powinny być toksyczne, uczulające, drażniące ani mutagenne; powinny mieć odpowiednią rozpuszczalność oraz nie mogą być lotne. Poza tym produkt nie powinien być wchłaniany przez skórę, nie powinien zmieniać koloru, odbarwiać skóry, plamić ubrań. Filtr powinien być bezbarwny i kompatybilny z innymi składnikami preparatu kosmetycznego i jego opakowania. Ponadto udowodniono, że im bardziej lipofilowy charakter filtru przeciwsłonecznego, tym lepsza jego skuteczność działania. Dlatego też olej z nasion kawy okazuje się dobrą substancją promieniochronną. Jest w 100% naturalny, zawiera szereg substancji o właściwościach przeciwutleniających i jest w stanie chronić skórę przed promieniowaniem UVB.
KOMENTARZE