Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej z kocanki w kosmetyce
Olej z kocanki w kosmetyce
Mało znanym, aczkolwiek wielofunkcyjnym składnikiem kosmetycznym jest olej z kocanki włoskiej. Jest to olej, na którego szczególną uwagę powinny zwrócić posiadaczki cer z problemami naczyniowym. Ponadto, silne właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i kojące czynią surowiec cennym i wielozadaniowym olejkiem, z którego właściwościami warto się zapoznać.

 

Kocanka jest to krzew z rodziny astrowatych bogaty w wiele drobnych żółtych kwiatów. Występuje przeważnie na terenie Europy, głównie we Włoszech, Hiszpanii, Turcji, Portulagii. Kwiatostany kocanki są wysoce trwałe, przez co na długi czas po zasuszeniu, utrzymują one intensywną żółtą barwę, stąd jej potoczna nazwa „nieśmiertelnik”. Od dawna, kocanka stosowana była w medycynie ludowej. Służyła głównie jako lek na kaszel, gorączkę, bóle mięśni i stawów, jako lek przeciwzapalny i przeciwalergiczny.

Z kwiatów kocanki włoskiej na drodze maceracji powstaje unikalny olej z kocanki o ciemnożółtym kolorze i delikatnym ziołowym zapachu.

Pierwszym cennym działaniem kosmetycznym oleju z kocanki jest korzystny wpływ na naczynka krwionośne. Olej wykazuje właściwości uszczelniające i obkurczające naczynka, dlatego skutecznie sprawdzi się w przypadku cer wrażliwych ze skłonnością do zaczerwienień, a także na okolice oczu ze skłonnościami do pojawiania się opuchnięć i zasinień. Przyspiesza leczenie siniaków, zaczerwienień i krwiaków. Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i łagodząco.

Ponadto, olej z kocanki działa silnie regeneracyjnie. Wpływa na przyspieszenie procesów odnowy naskórka, wspomaga gojenie i zabliźnianie ran. Sprawdzi się w ukojeniu skóry poparzonej nadmierną ekspozycją na ppromienie słoneczne. Złagodzi ból i nawilży odwodnioną od słońca skórę. Olej z kocanki wymieszany z innym nawilżającym można stosować bezpośrednio na obszary skóry dotknięte poparzeniem. Efektem będzie natychmiastowe uczucie ulgi oraz pomoc w odnowie naskórka.

Wykazano także silnie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne działanie oleju. Najsilniej działa wobec następującym rodzajom bakterii i drożdży: Staphyllococcus aureus, Candida albicans i Mycobacterium phlei. Działanie to olej zawdzięcza głównie obecności flawonoidów i związków terpenowych. Może być zatem z powodzeniem stosowany w przypadku różnych infekcji oraz w przypadku cer trądzikowych. Ponadto, regularnie stosowany na twarz będzie zapobiegał powstawaniu podrażnień po goleniu u mężczyzn, wyprysków i zaczerwienień.

Dzięki działaniu regeneracyjnym, olej skutecznie wspomoże walkę z rozstępami. Na poziomie komórkowym przenika do głębokich warstw skóry, gdzie wspomaga szybką odbudowę zniszczonych komórek. Poprawia elastyczność skóry i zapobiega pojawianiu się kolejnych rozstępów.  To działanie, olej zawdzięcza obecnym diketonom, które wspomagają zregenerowanie się komórek skóry.

Kocanka działa także antyoksydacyjnie, a to za sprawą obecnych flawonoidów i acetofenonów. Flawonoidy zdolne są do hamowania enzymatycznego i nieenzymatycznego utleniania lipidów. Aktywność przeciwutleniająca flawonoidów wynika z ich zdolności do wiązania jonów metali oraz wychwytywania wolnych rodników. Flawonoidy mogą również hamować oksydazy, zapobiegając tworzeniu się reaktywnych form tlenu. Dzięki temu, flawonoidy opóźniają procesy starzenia się komórek.  

Olejek zaliczany jest do lekkich i szybko wchłaniających się. Wchłania się szybciej i dociera glębiej niż kremy i maści.

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2017>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
6
KIS Technology Open Day
2017-06-06 do 2017-06-06
7
8
10
Wprowadzenie do analizy danych RNA-Seq
2017-06-10 do 2017-06-11
11
12
13
14
Audyt Laboratorium Mikrobiologicznego
2017-06-14 do 2017-06-14
15
16
17
18
21
24
NGS w badaniach regulacji genów
2017-06-24 do 2017-06-25
25
28
29
2
Newsletter