Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Odpady z produkcji wina antyoksydantem bez domieszek chemicznych
15.05.2006
Grape Seed Extract Company postanowiła wykorzystać odpady tradycyjnego przemysłu winiarskiego i otrzymuje ekstrakty antyoksydantów z pestek winogron, które stanowią odpad przy produkcji wina. Co więcej ekstrakty te nie są otrzymywane metodami chemicznymi.
Firma stara się, aby ekstrakt z pestek winogron stał się bardziej powszechnym kandydatem do otrzymywania surowców kosmetycznych, a także składników pokarmów.

Różnica w produktach obecnie istniejących na rynku, a nowym ekstraktem zwanym Vinanza Gold jest dosyć duża- w procesach ekstrakcji, bowiem wykorzystuje się raczej wodę, a nie jak w przypadku pozostałych alkohol etylowy. Vinanza Gold jest mieszaniną cząstek antyoksydantów o małych i dużych wielkościach w tych samych proporcjach, jakie naturalnie występują w nasionach winogron. Standardowo zawiera 63% polifenoli, z czego 80% to oligomeryczne procyjanidyny, a 20% małocząsteczkowe katechiny. Firma wierzy że naturalne pochodzenie produktu przyniesie bardzo duży sukces w świecie, w którym tego typu substancje stają się coraz bardziej popularne. Grape Seed Extract Company podpisała umowę z duża firmą z Nowej Zelandii, produkującą wina, w celu otrzymywania odpadów poprodukcyjnych z owoców (po ekstrakcji soku na wino). Będą oni używali jedynie odpadów pochodzących z białych winogron souvignon, które zawierają dwa razy więcej antyoksydantów niż inne. Pestki winogron będą pochodziły jedynie z obszaru Marlborough, które jest unikatowym miejscem hodowania winorośli, ponieważ powietrze jest tam bardzo czyste, a jednocześnie jest tam bardzo wysoki poziom promieniowania ultrafioletowego, który spowodowany jest dziurą ozonową. Prócz zdobycia rynku kosmetycznego, Grape Seed Extract Cpompany zamierza także rozpocząć współpracę z firmą produkującą płatki śniadaniowe. Naukowcy pracujący w firmie uważają, że ekstrakt antyoksydantów może być również stosowany przy produkcji jedzenia, a zwłaszcza w produktach piekarniczych. Istnieją dowody na to, że ekstrakt z pestek winogron przynosi wiele korzyści. Instytut Raka (The National Cancer Istitute) przeprowadza obecnie badania nad działaniem owego ekstraktu u kobiet narażonych na raka piersi.


Źródło: www.cosmeticsdesign.com

KOMENTARZE
Newsletter