Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ochronne działanie czarnej porzeczki
28.09.2009
Badania przeprowadzone w ostatnim czasie przez japońskich naukowców z uniwersytetu Hirosaki dowodzą , że czarna porzeczka nie jest tylko cennym źródłem witaminy C i antyoksydantów.
Dobroczynny wpływ ekstraktu z czarnej porzeczki na funkcjonowanie naczyń krwionośnych znany był od dawna, ale absolutną nowość stanowi jego korzystny wpływ na krążenie krwi w okolicy oczu. Badanie przeprowadzono na grupie 33 zdrowych kobiet, których codzienna dieta została wzbogacona o czarną porzeczkę. Uzyskane wyniki jednoznacznie potwierdziły skuteczność działania tego owocu: znacznej poprawie uległo krążenie krwi w okolicy nerwów gałki ocznej, zaobserwowano również znaczą redukcje powstawania obrzęków oraz „cieni” pod oczami . Dzieje się tak głównie ze względu na obecność w owocu czarne porzeczki substancji aktywnych takich jak antocyjany czy flawonoidy, które min wzmacniają szczelność naczyń krwionośnych . W chwili obecnej badanie powtarzane jest na terenie Wielkiej Brytanii przez the Scottish Crop Research Institute (SCRI) .

Potwierdzenie wyników uzyskanych w Japonii pozwoli na szersze i innowacyjne zastosowanie czarnej porzeczki nie tylko dla potrzeb przemysłu kosmetycznego.
KOMENTARZE
Newsletter