Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Mleko źródłem nowego składnika kosmetycznego
23.05.2006
Firma Arla Ford Ingredient odkryła w błonie lipidowej tłuszczów znajdujących się w mleku nową substancję, która może być wykorzystana do produkcji kosmetyków. Ekstrakt złożony z fosfolipidów otrzymano stosując specjalny proces technologiczny.


Lacprodan PL-75 w postaci emulsji, wydaję się współgrać z każdym typem cery. Działa bardzo efektywnie, powodując odpowiednie nawilżenie, w zależności od cery. Firma Arla uważa, że substancja ta redukuje utratę wody przez skórę, co ma właśnie duży wpływ na stan nawilżenia i elastyczności skóry. Dodatkowo substancja ta sprawia, że skóra czuje się wspaniale, a rejony, w których stosowano Lacprodan PL-75 są delikatne w dotyku i błyszczące. To jak skóra wygląda po zastosowaniu kosmetyku staje się obecnie bardzo ważne, a nieodpowiednia konsystencja preparatu kosmetycznego może zniechęcić klientów. Zdolność do emulgacji substancji jest bardzo ważna, równocześnie zwraca się uwagę na możliwość zastosowania Lacprodan PL-75 w modnych ostatnio formułach zawierających liposomy. Firma stara się poprawić skuteczność nawilżania, a także myśli o wykorzystaniu produktu do ochrony innych czynnych składników znajdujących się w kosmetykach. Konwencjonalnie fosfolipidy otrzymuje się poprzez ekstrakcję z warzyw, takich jak soja, tłuszcze te są wtedy całkowicie nienasycone lub uwodnione. Jednak istnieją problemy, z którymi można się spotkać stosując nienasycone fosfolipidy miedzy innymi fakt, że mają one barwę i są wrażliwe na utlenianie, co oznacza, że po pewnym czasie mają niemiły zapach i tracą zdolność emulgacji. Także uwodnione fosfolipidy, choć są bardziej stabilne i mniej wrażliwe na utlenianie, sprawiają problemy natury technologicznej ze względu na swój wysoki punkt topnienia. Stopień nasycenia fosfolipidów pochodzących z mleka jest bardzo wysoki, co sprawia, że produkt jest łatwy do użycia w preparatach kosmetycznych i odporny na utlenianie. Lacprodan Pl-75 zawiera mieszaninę kwasów tłuszczowych o różnej długości łańcucha, co sprawia, że temperatura topnienia jest zbliżona do temperatury ciała. To daje perfekcyjne zdolności do emulgacji , a także wspaniałe odczucia na skórze oraz doskonałe nawilżenie. Ważny jest także fakt, że w skład substancji wchodzą fosfolipidy (sfingomielina) zbliżone budową do tych występujących w ludzkiej skórze.

Źródło: www.cosmeticsdesign.com

KOMENTARZE
Newsletter