Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Laurynian izoamylu – surowiec wielofunkcyjny
Laurynian izoamylu – surowiec wielofunkcyjny
Laurynian izoamylu (INCI: Isoamyl Laurate) to nowoczesny surowiec wielofunkcyjny. Pełni w kosmetyku rolę emolientu, substancji konsystencjonotwórczej, regulatora lepkości, rozpuszczalnika i substancji zapachowej. Odznacza się niskim działaniem komedogennym. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

 

 

Laurynian izoamylu (Rys.1) to bezbarwna, oleista ciecz o wyczuwalnym słabym zapachu oleju, nierozpuszczalna w wodzie (wzór sumaryczny: C17H34O2; masa molowa: 270,46 g×mol-1; współczynnik załamania światła w 20°C: 1,430-1,450; gęstość w 25°C: 0,850-0,870 g×cm-3).

Rys.1. Laurynian izoamylu

 

Otrzymywanie laurynianu izoamylu

Związek ten pozyskiwany jest na bazie roślin, odnawialnych źródeł energii, zgodnie z zasadami Zielonej Chemii. Posiada certyfikat EcoCert. Jako surowiec w syntezie laurynianu izoamylu stosuje się pszenicę (nasiona), orzech kokosowy i olej palmowy. Związek ten otrzymuje się w wyniku reakcji estryfikacji kwasu laurynowego (z olejów roślinnych) alkoholem izoamylowym, pochodzącym z procesu fermentacji.

 

Funkcje laurynianu izoamylu w kosmetyku

Laurynian izoamylu należy do grupy emolientów suchych, które zmniejszają lepkość kosmetyku. Nabłyszcza, zmiękcza i wygładza skórę, posiadając przy tym niskie działanie komedogenne. Jest efektywnym rozpuszczalnikiem. Zastępuje w recepturze lotne silikony takie jak cyklometikon, PPG-15 Stearyl Ether. Ze względu na produkcję z poszanowaniem środowiska naturalnego może być certyfikowany w kosmetykach naturalnych. Efektywnie niweluje efekt bielenia emulsji, zawierających dużą ilość wosków lub alkoholi tłuszczowych. Stosuje się go do poprawy rozprowadzania emulsji, w których jest duża zawartość olejów roślinnych, maseł oraz wosków. Laurynian izoamylu pozostawia jedwabiste uczucie na skórze. Ułatwia łączenie niemieszających się składników, zapobiega separacji olejów. Emulsje, w których występuje nie kleją się i odznaczają się właściwościami aplikacyjnymi charakterystycznymi dla emulsji O/W. Związek ten dysperguje także substancje stałe takie jak: ditlenek tytanu, sole aluminium i pigmenty. W przypadku filtrów UV zdolność rozpraszania jest wyższa niż dla oleju rycynowego czy syntetycznych emolientów takich jak benzoesan alkilu. Ponadto dla uzyskania ich stabilnej dyspersji można zużyć mniejszą jego ilość niż innych surowców.

 

Zastosowanie i dopuszczalne stężenie w recepturze

Szeroki wachlarz właściwości fizykochemicznych sprawia, że znajduje on zastosowanie w produkcji takich preparatów jak: kosmetyki do plażowania (promieniochronne), kosmetyki dla dzieci, olejki do kąpieli, preparaty do demakijażu, aerozole. Jest także efektywnym komponentem w pielęgnacji włosów. Może być także stosowany w kosmetykach z dużą zawartością witamin.

Dopuszczalne stężenie laurynianu izoamylu w recepturze, jak w przypadku wielu innych surowców zależy od produktu, do którego jest wprowadzany. I tak odpowiednio od 4-80% jest wykorzystywano jako podstawowy składnik bazy tłuszczowej. W ilości minimum 30% do maksimum 80% jest w różnego rodzaju olejkach do ciała, bądź też olejków używanych do kąpieli. W emulsjach O/W jak i W/O jego zawartość wynosi 5-20%. W produktach do pielęgnacji włosów jest go 1-5%. Najmniej laurynianu izoamylu znaleźć można w chusteczkach nawilżających: 0,5-2%.

 

Bezpieczeństwo stosowania

Laurynian izoamylu jest związkiem bezpiecznym. Nie kumuluje się w organizmie. Nie ma działania toksycznego, ani szkodliwego. Dopuszczony jest do stosowania także w żywności i dla kobiet w ciąży. 

Źródła

1. M. Sikora, Surowce wielofunkcyjne – nieodzowne składniki efektywnych preparatów kosmetycznych. Świat Przemysłu Kosmetycznego 4/2013, 42-45.

2. Isoamyl laurate, dostępne on line: 22.02.2017.

http://wizaz.pl/kosmetyki/skladnik,470557,isoamyl-laurate.html

3. Raport bezpieczeństwa Isoamyl laurate. Dostępny on line: 22.02.2017.

http://www.cir-safety.org/sites/default/files/alkyle122012tent_faa_final%20for%20posting.pdf

4. Informacje dotyczące Isoamyl laurate, dostępne on line: 22.02.2017

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Isoamyl_laurate

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2017>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
6
KIS Technology Open Day
2017-06-06 do 2017-06-06
7
8
10
Wprowadzenie do analizy danych RNA-Seq
2017-06-10 do 2017-06-11
11
12
13
14
Audyt Laboratorium Mikrobiologicznego
2017-06-14 do 2017-06-14
15
16
17
18
21
24
NGS w badaniach regulacji genów
2017-06-24 do 2017-06-25
25
28
29
2
Newsletter