Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kosmetyczne właściwości olejku pistacjowego
Kosmetyczne właściwości olejku pistacjowego
Orzeszki pistacjowe, potocznie pistacje, to owoc drzew z rodzaju pistacja. Jadalną część pistacji stanowi pestka, którą otacza zdrętwiała i bardzo twarda łupina. W Polsce dostępne są orzeszki głównie importowane, pochodzące z pistacji właściwej (Pistacia vera). Pistacje są zdrowe i pełne wartości odżywczych a przy tym niskokaloryczne. Traktowane są jako przekąska, która dostarcza minerałów i witamin. Krzewy pistacji są nie tylko źródłem jadalnych nasion, ale również surowcem do wytłaczanego z nasion oleju. Jakie są właściwości olejku pistacjowego?

 

Pistacja

Pistacja (Pistacia L.) to rodzaj roślinny rosnącej w klimacie umiarkowanym. Jadalna część rośliny, nasiona, nazywane orzeszkami pistacjowymi lub potocznie pistacjami, to bardzo popularny produkt spożywczy. Posiada cenne właściwości odżywcze. Pistacje zawierają wiele cennych witamin, w tym witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B6). Prócz witamin w ich składzie można znaleźć biotynę, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas pantotenowy czy też ważne dla rozwoju minerały i pierwiastki, w tym: potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez i mangan. Są niskokaloryczne. Ze względu na zawartość antyutleniaczy, w tym odmiany witaminy E, są także cenione przez wiele osób w aspekcie walki ze starzeniem się skóry. Udowodniono również, że obecne w pistacjach przeciwutleniacze poprawiają stan naczyń krwionośnych oraz profil lipidowy i poziom glukozy we krwi. Duża zawartość karotenoidów, w tym luteiny oraz zeaksantyny, obecna w pistacjach sprawia, że korzystnie działają na wzrok. Zapobiegają chorobie zwyrodnienia plamki żółtej. Orzeszki pistacjowe są również źródłem błonnika, regulują pracę jelit i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.

 

Zastosowanie i właściwości oleju pistacjowego

Olej pistacjowy to surowiec kosmetyczny otrzymywany z nasion pistacji, w procesie tłoczenia na zimno i rafinacji. Ma on mocno zielony kolor, który po procesie rafinacji przechodzi w delikatnie żółty. Naturalny olej z nasion pistacji jest źródłem kwasu oleinowego i linolowego, aminokwasów, minerałów, karotenu oraz witaminy B1 i E. Ze względu na bogactwo substancji aktywnych olej ten można używać do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Ten naturalny olej zmiękcza i odżywia skórę, chroniąc ją przed suszeniem i pękaniem. Wpływa także na poprawę kondycji włosów. Surowiec ten chroni skórę także przed negatywnym wpływem promieniowania UV. Zaletą tego oleju jest to, iż może być stosowany bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania. Jest dodatkiem do kremów do rąk i paznokci, a także kosmetyków przeznaczonych do skóry przesuszonej i popękanej. Jest też olejem stosowanym w zabiegach olejowania włosów.

 

Sposób użycia oleju pistacjowego

Olej można stosować bezpośrednio na skórę do masażu poprawiającego krążenie krwi i kondycję skóry. W pielęgnacji włosów zaleca się wcieranie oleju w niewielkich ilościach w wilgotne włosy tuż przed suszeniem. Kompresy olejowe stosować należy przed umyciem, a jako składnik serum – w przypadku popękanej skóry stóp. Olej pistacjowy może być składnikiem kąpieli odżywczo-zmiękczającej skórę. W tym celu do wanny wypełnionej 1/3 objętości należy dodać ok. 20 ml oleju. Czas trwania kąpieli wynosi od 15 do 20 minut.

Źródła

1. Pistacje – właściwości i wartości odżywcze niskokalorycznych orzechów, dostępne online: 08.03.2018

http://bonavita.pl/pistacje-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-niskokalorycznych-orzechow

2. K. Błasik, Olej pistacjowy i jego kosmetyczne właściwości, dostępne online: 08.03.2018

https://www.spa24.pl/olej-pistacjowy-i-jego-kosmetyczne-wlasciwosci.html

3. Naturalny olej pistacjowy, dostępne online: 08.03.2018, https://triny.pl/olejki-do-twarzy/3313-etja-olej-pistacjowy.html

 

 

https://pixabay.com/pl/pistacje-orzechy-przek%C4%85ska-656086/

KOMENTARZE
Newsletter