Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kontrowersyjny formaldehyd- czy jest bezpieczny dla skóry?
Kontrowersyjny formaldehyd- czy jest bezpieczny dla skóry?
Po raz kolejny weźmy pod lupę (dosłownie i w przenośni) składy naszych kosmetyków. Tym razem w poszukiwaniu formaldehydu. W przemyśle kosmetycznym stosowany jest jako substancja konserwująca oraz jako środek utwardzający płytkę paznokciową. W dużo większych stężeniach niż spotykane w kosmetykach, służy jako środek do konserwacji i przechowywania preparatów biologicznych.

Podejrzany zidentyfikowany

Formaldehyd (aldehyd mrówkowy), w warunkach normalnych jest gazem o charakterystycznym drażniącym i duszącym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Na etykietach kosmetyków występuje pod nazwami: Formalin, Methanal Methyl aldehyde, Methylene oxide, Morbicidacid, Oxymethylene. Ponadto, wiele z konserwantów używanych w środkach do pielęgnacji skóry i włosów to tzw. „wyzwalacze formaldehydu”. Zaczynają uwalniać tę substancję już w momencie, gdy stoją na półce. Są to: DMDM Hydantoin, Diazolidynl Urea, Imidazilidynyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Quanternium-15, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol) 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane (Bronidox), Hexetidine, Glutaral, Metheamine, Benzylhemiformal, Tosylamide/Formaldehyde Resin.

Regulacje prawne

Formaldehyd może być stosowany w kosmetykach w ściśle określonych stężeniach. Maksymalna zawartość w produktach do utwardzania paznokci to 5%. Jako konserwant produktów pielęgnacyjnych może być użyty w maksymalnym dopuszczalnym stężeniu:

Dla środków do jamy ustnej: 0,1%

Dla pozostałych: 0,2%. 

Nie może być stosowany w kosmetykach w formie aerozolu oraz jako składnik czynny w produktach do prostowania włosów. Gotowe produkty muszą być oznakowane ostrzeżeniem "zawiera formaldehyd", jeżeli jego stężenie w produkcie przekracza wartość 0,05%

Zarzuty

Formaldehyd ulega łatwej absorpcji z dróg oddechowych i jamy ustnej, a w znacznie mniejszym stopniu ze skóry. Ponieważ jest szybko metabolizowany a jego metabolity nie ulegają kumulacji, nie gromadzi się we krwi i nie działa toksycznie na odległe narządy.

  • Pary formaldehydu drażnią oczy powodując dyskomfort i łzawienie.
  • Podrażnia drogi oddechowe wywołując trudności w oddychaniu, kaszel, silne pieczenie nosa i gardła.
  • Kontakt ze skórą może prowadzić do wysypek, stanów zapalnych i odczynów uczuleniowych.
  • Po stosowaniu odżywek z formaldehydem odnotowuje się rzadkie przypadki onycholizy- oddzielenia płytki paznokcia.

Występowanie tych objawów jest zależne od stopnia ekspozycji oraz od indywidualnej wrażliwości.

Badania inhalacyjne na zwierzętach udowodniły zwiększoną częstość występowania płaskonabłonkowego raka nosa. Międzynarodowa Agencja Badania Raka zaklasyfikowała formaldehyd jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi.

 

Wymóg dotyczący używania niskich stężeń formaldehydu w produktach do pielęgnacji chroni konsumentów przed toksycznym działaniem tej substancji na zdrowie. Jednakże codzienne stosowanie kosmetyków, nawet z tak małymi ilościami, może prowadzić do podrażnień i odczynów uczuleniowych. By zminimalizować ryzyko wystąpienia efektów ubocznych konieczne jest przestrzeganie zaleceń producenta dotyczących sposobu aplikacji i czasu stosowania.

Źródła

http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/formaldehyde

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/formaldehyde

KOMENTARZE
Newsletter