Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jagody goji najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy
Jagody goji najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy
W przeciągu ostatnich lat coraz bardziej popularne stało się włączanie do codziennej diety jagód goji, stosowanych od wieków w tradycyjnej medycynie mongolskiej, chińskiej i tybetańskiej. Ponadto na rynku kosmetycznym pojawiła się szeroka gama produktów zawierających owoce goji. Skąd ten ogromny wzrost popularności jagód?

Goji to jasnopomarańczowe lub czerwone owoce kolcowoju pospolitego i chińskiego- krzewu z rodziny psiankowatych. Charakteryzują się wysoką zawartościa cennych składników pokarmowych. W medycynie chińskiej wykorzystywane są również liście i korzenie.  Stare, polskie podręczniki botaniczne zaliczały kolcowój do roślin trujących.  Najnowsze badania biochemiczne wykazały jednak, że zawartość trującej atropiny w dojrzałych owocach jest znikoma, ponieważ w trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają. Zaszkodzić mogą jedynie liście lub niedojrzałe owoce spożyte w nadmiernej ilości.

Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego i pospolitego. Cieszą się one szerokim zastosowaniem zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i żywnościowym, głównie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy , które chronią DNA komórki przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami lub promieniowaniem UV. Wolne rodniki powstają jako uboczny produkt metabolizmu lub w wyniku działania na organizm promieniowaniem bądź toksynami. Cząsteczki te mogą przyczyniać się do zakłócenia wzrostu tkanek, powodować zmiany w metabolizmie i funkcjonowaniu komórek, być przyczyną uszkodzenia struktur lipidowych i białkowych, tym samym mogą powodować przedwczesną śmierć komórek i mutację zdrowych komórek, prowadzącą do powstania nowotworów. Uważa się, że takie uszkodzenia się gromadzą, co według naukowców, skutkuje utratą elastyczności i sprężystości skóry i mechanizmów obrony w skórze przyspieszając proces starzenia.  Duża zawartość antyoksydantów w owocach goji przyczynia się do spowalniania procesów starzenia, wygładzania cery, zachowania jędrności skóry i ochrony przed nowotworami.

Przeciwutleniające właściwości owoców były przedmiotem licznych badań naukowych. W jednym z nich oceniano działanie antyoksydacyjne AA2βG- pochodnej witaminy C (AA) wyizolowanej z jagód goji. Jak się okazało, w warunkach in vitro AA2βG   wykazała się większą zdolnością wychwytywania rodników hydroksylowych niż AA i zdolnością hamowania indukowanej nadtlenkiem wodoru hemolizy.  W podsumowaniu innego badania przeczytać możemy, że  „wyniki wskazują, że (sok) spowodował wzrost skuteczności antyoksydantów u ludzie poprzez pobudzenie czynników endogennych”.  

Owoce goji dodatkowo stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych i odżywczych. Zawierają one m.in.:

wapń-  wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, a jego zawartość w jagodach goji wynosi 102mg/100g;

żelazo-  najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci;

potas-  bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu, jego zawartość w jagodach goji wynosi 1132mg/100g;

cynk-  bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Potrzebny w procesie ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci. Zawartość w jagodach goji wynosi 2mg/100g;

selen - mikroelement działający bezpośrednio w połączeniu z witaminą E. Bierze udział w eliminacji wolnych rodników;

witamina B2 - bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów

β karoten- Ma działanie antyoksydacyjne, chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, opóźnia procesy starzenia się. Zawartość w jagodach goji wynosi 7mg/100g.

błonnik- reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę;

Obecnie  owoce goji stosowane są jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym: wzmacniającym i regulującym pracę układu trawiennego, poprawiającym stan skóry , wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego, korzystnie oddziałującym na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającym procesy starzenia. 

 

Red. Magdalena Bartosiak

Źródła

Lycium barbarum (goji) juice improves in vivo antioxidant biomarkers in serum of healthy adults, Nutrition Research  Volume 29, Issue 1, January 2009, Pages 19–25

Comparative evaluation of the antioxidant effects of the natural vitamin C analog 2-O-β-D-glucopyranosyl-L-ascorbic acid isolated from Goji berry fruit, Archives of Pharmacal Research, May 2011, Volume 34, Issue 5, pp 801-810

http://gillianmckeith.pl/zdrowa-dieta/jagody-goji-informacje/

http://magia-natury.pl/dlaczego-owoce-goji-zwane-sa-czerwonymi-diamentami/

http://www.naturalnews.com/028098_goji_berries_antioxidants.html

http://polki.pl/uroda_twarz_artykul,10017354.html

http://jagody-goji.blogspot.com/

http://sante.pl/m149/zdrowe-zycie/zasady-zywienia/jagody-goji

http://jagodygoji.info.pl/

http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2010/PP/b9pp00177h

KOMENTARZE
Newsletter