Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czy cynamon można zastosować w kosmetykach?
Czy cynamon można zastosować w kosmetykach?
Cynamon to przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowa. Zawarty w niej olejek cynamonowy nadaje jej charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Dodawany jest on do ciast typu szarlotka i pierniki, ale można zastosować go także w produkcji kosmetyków.

 

Rodzaje i uprawa cynamonu

Cynamonowiec z łac. Cinnamomum Scheffer to rodzaj rośliny z rodziny wawrzynowatych. Obejmuje ok. 250 gatunków. Cynamon uprawiany jest w całej strefie klimatu subtropikalnego. Cechą charakterystyczną wszystkich gatunków jest obecność gruczołków, w których zbierają się olejki eteryczne. Są one obecne w liściach, drewnie, korze i korzeniach. Cynamonowiec tworzy drzewa lub duże krzewy o wiecznie zielonych, skórzastych, woskowatopołyskójących liściach. Jego kwiaty są niepozorne, zielonkawe, zebrane w wiechy. Wyrastają z kątów liści. Są obupłciowe, rzadziej rozdzielnopłciowe. Cynamonowiec wymaga dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych.

Głównym producentem cynamonu właściwego jest Sri Lanka. Kasja (olej wytwarzany z owoców cynamonowca wonnego) produkowany jest głównie w Chinach i Indonezji.

 

Jaki zastosowanie ma cynamon?

Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Dostępny jest na rynku w dwóch postaciach tj. utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Ma kolor rdzawo-brązowy. Zawarty w nim olejek cynamonowy sprawia, że ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Służy do doprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu, ale też gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.

Cynamon odznacza się także właściwościami zdrowotnymi.

Do najważniejszych właściwości można zaliczyć: działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli, hamowanie wzrostu pleśni i drożdżaków. Cynamon ma właściwości przeciwzapalne. Olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonu wzmaga apetyt. Poprawia dopływ krwi do mózgu polepszając tym samym pamięć i koncentrację. Poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Wspiera proces oczyszczania organizmu. Zwalcza wolne rodniki, opóźniając proces starzenia. Może obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. W połączeniu z miodem zmniejsza ból stawów. Nadaje się do walki z trądzikiem. Jest źródłem tanin. Ze względu na zawartość kumaryny może wykazywać działanie szkodliwe dla organizmu ludzkiego, przy czym należy podkreślić, że szkodliwość kumaryny dla ludzi nie została jednoznacznie potwierdzona, dlatego należy zachować ostrożność, ponieważ nadmierne spożycie cynamonu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Cynamonu powinny unikać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ze względu na możliwość wystąpienia przedwczesnego porodu nie jest wskazany dla kobiet w ciąży.  

 

Cynamon w kosmetyce

Cynamon ujędrnia i ma działanie ściągające, stąd stosowany jest głównie w różnego rodzaju kuracjach wyszczuplających oraz antycellulitowych. Rozgrzewające właściwości cynamonu wykorzystuje się w kosmetykach rozgrzewających np. do pielęgnacji stóp oraz w kąpielach cynamonowych.

Taką kąpiel dla stóp dość łatwo można zrobić sobie w domu i stosować ją w okresie jesienno-zimowym kiedy to łatwo o przeziębienie. W tym celu łyżkę oliwy z oliwek miesza się ze szklaną mleka, szklanką wody i 2 łyżeczkami sproszkowanego cynamonu. Całość lekko podgrzać, a następnie przelać do miski i moczyć nogi przez około 10 minut.

Surowcem otrzymywanym z cynamonu o dużym zastosowaniu kosmetycznym jest olejek cynamonowy. Powstaje on w procesie destylacji kory cynamonowca. Zewnętrznie olejek ten stosowany jest w stanach zapalnych skóry, działa ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco. Likwiduje ropne wypryski, zapobiega plamom trądzikowym. Jest idealny do gorących kąpieli zarówno w stanach przeziębienia, jak i zaburzeniach krążenia czy przebarwień na skórze. Jest także wykorzystywany w aromaterapii.

Domowym kosmetykiem z cynamonem do walki z trądzikiem i przebarwieniami może być maseczka z cynamonem. Dwie łyżki cynamonu miesza się z dwiema łyżkami miodu. Tak przygotowaną papkę należy nałożyć na twarz i pozostawić na 20-30 minut, po czym zmyć ciepłą przegotowaną wodą.

Cynamon kojarzy nam się z piernikami, a te ze świętami Bożego Narodzenia. Większość kosmetyków z cynamonem dostępnych na rynku pojawia się w okresie jesienno-zimowym. Mają na celu rozgrzewanie w chłodne wieczory, rozgonienie jesiennej chandry, a także przeniesienie do świata magii świąt. 

Źródła

1. Właściwości odchudzające i zdrowotne cynamonu. dostępne on line: 18.02.2017. http://bonavita.pl/cynamon-wlasciwosci-odchudzajace-i-zdrowotne

2.  J. Śledzikowska, Właściwości cynamonu i maseczka na przebarwienia. dostępne on line: 18.02.2017. https://urodaizdrowie.pl/wlasciwosci-cynamonu-i-maseczka-na-przebarwienia

3. N. Kozdra: Cynamon właściwości – działanie i leczenie – odchudzanie. dostępne on line: 18.02.2017.

 http://www.ekologia.pl/kobieta/uroda/cynamon-to-nie-tylko-kuchenna-przyprawa-jak-jeszcze-mozna-go-wykorzystac,15809.html

4. Cynamon i jego kosmetyczne właściwości, dostępne on line: 18.02.2018. http://www.spa24.pl/cynamon-i-jego-kosmetyczne-wlasciwosci.html

KOMENTARZE
Newsletter