Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bawełna w kosmetyce
Bawełna, czyli włókno otaczające nasiona rośliny Gossypium, służy do wytwarzania miękkich tkanin w przemyśle tekstylnym, jest dodatkiem do wełny i lnu. Na jej bazie, ze względu na silne właściwości absorpcyjne otrzymuje się także materiały opatrunkowe. Wytwarza się z niej banknoty, a nawet sieci rybackie. Otrzymany z ziaren olej stanowi także cenny surowiec kosmetyczny.

 

 

Bawełna jako roślina uprawna

Od tysiącleci bawełna służy w klimacie tropikalnym do wytwarzania lekkich tkanin. Jest rośliną bardzo wydajną, ponieważ podczas procesu jej przetwarzania tracone jest tylko 10% suchej masy. Po oczyszczeniu ze śladowych ilości wosku i białek pozostaje czysta celuloza. Każde włókno tworzy 20-30 warstw celulozy w kształcie lekko skręconej tasiemki o szerokości do 30mm. Rodzaj bawełny determinuje jej długość, która waha się od 10 do 55 mm. Włókno bawełny jest wytrzymałe, trwałe i posiada zdolność absorpcji. Bawełna zbierana jest głównie za pomocą maszyn, które usuwają albo samo włókno, albo odrywają całe torebki nasienne i dalej przekazywana jest jako surowiec do przemysłu.

Bawełna, oprócz zastosowań praktycznych, ma także walory estetyczne. Kwiaty bawełny są koloru żółtego, kremowobiałego lub intensywnie różowego – podobne do hibiskusa. Po kwitnieniu pękaja torebki nasienne, a łupiny pokrywają się białymi włóknami tworzącymi nieregularne puszyste kłębki.

 

Zastosowanie bawełny

Największym obszarem zastosowań bawełny jest przemysł tekstylny. Bawełna stosowana jest także w produkcji materiałów opatrunkowych, sieci rybackich, filtrów do kawy, papieru, w tym banknotów pieniężnych, prochu strzelniczego.

Olej z bawełny

Z ziaren bawełny wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno jest cenny olej, który po rafinacji może być spożywany przez ludzi, a pozostałość, czyli wytłoki, stanowią karmę dla zwierząt hodowlanych.

Olej z bawełny stosowany jest także w kosmetyce. Jest to jasnożółta ciecz, pozbawiona charakterystycznego zapachu. Jest także lekki, przez co uprzyjemnia zabiegi kosmetyczne z jego udziałem. Jedną z jego zalety jest odbudowa naturalnej warstwy ochronnej naskórka oraz przywracanie miękkości i elastyczności zniszczonym włosom. W głównej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak linolowy i oleinowy, a ich łączna wartość wynosi nawet 75%. Obecny w składzie oleju z bawełny kwas palmitynowy zwiększa jego stabilność. Oprócz NNKT w oleju tym obecne są tokoferole.

Surowiec polecany jest do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Jest bezpieczny dla alergików. Dobrze łączy się z innymi olejami np. rycynowym. Olej ten dogłębnie regeneruje, nawilża, nie jest komedogenny. Kosmetyk ten stosuje się także w pielęgnacji porowatych i zniszczonych włosów (olejowanie włosów).

Mleczko z bawełny

Nie tylko ziarna, nasiona bawełny mogą być przetwarzane. Z kwiatów bawełny produkuje się mleczko bogate we flawonoidy, związki mineralne, takie jak: wapń, magnez, fosfor, lipidy, proteiny i węglowodany, które łagodzą podrażnienia, regenerują i zmiękczają skórę. Produkt ten ma także działanie ochronne (chroni skórę przed trudnymi warunkami atmosferycznymi) oraz przeciwzapalne. Działa kondycjonująco na włosy i skórę. Zawarte w surowcu węglowodany absorbują i zatrzymują wodę w określonych warunkach, działając jako czynnik filmotwórczy.

Źródła

1. E. Gwóźdź, Olej z nasion bawełny na włosy i cerę, dostępne on line: 04.12.2017 http://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/olej-z-nasion-bawelny-na-wlosy-i-cere,22601.html

2. Jedwab, kaszmir i bawełna w kosmetykach, dostępne on line: 04.12.2017,

http://polki.pl/moda-i-uroda,jedwab-kaszmir-bawelna-w-kosmetykach,10043123,artykul.html

3. Mleczko bawełniane, dostępne on line: 04.12.2017, https://e-naturalne.pl/pl/p/Mleczko-bawelniane/394

KOMENTARZE
Newsletter