Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Azeloglicyna - nowa forma kwasu azelainowego
Azeloglicyna - nowa forma kwasu azelainowego
Wraz z potrzebami technologicznymi przy produkcji kosmetyków z kwasem azelainowym powstała nowa, opatentowana formuła stanowiąca pochodną tego kwasu. Azeloglicyna stanowi połączenie kwasu azelainowego ze specjalnym aminokwasem - glicyną.

Naukowcy wyszli naprzeciw problemom z wprowadzaniem czystego kwasu azelainowego do bazy kosmetycznej. Znalazło to poparcie w reakcjach skóry na nowy substytut. Surowiec zachowuje wszystkie właściwości kwasu azelainowego przy jednoczesnym lepszym nawilżeniu i uelastycznieniu skóry. Azeloglicyna stanowi płynny roztwór, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie bez potrzeby podgrzewania. Ta cecha usprawnia proces technologiczny wprowadzania cząsteczek substancji do bazy kosmetycznej. Jest także ekonomiczna. Wystarczy użyć 1/2 substancji w stosunku do wcześniej stosowanego kwasu, aby otrzymać taką samą skuteczność produktu.

Ze względu, że formuła oparta jest na cząsteczce glicyny, w bazie kosmetycznej nie wymaga się nadmiernej ilości tłuszczu czy alkoholu. Wpływa to na walory użytkowe produktu i preferencje klientów. Wystarczy lekkie podłoże, aby substancja mogła w pełni zadziałać.

Kwas azelainowy z cząsteczką glicyny działa łagodniej na skórę niż w czystej postaci. Nie powoduje podrażnień i zaczerwienienia skóry dlatego polecany jest szczególnie osobom ze skórą wrażliwą, naczyniową i skłonną do podrażnień. Substancja może być stosowana u osób z trądzikiem różowatym. Substancja ta nie powoduje nadmiernego łuszczenia się skóry oraz nie uwrażliwia skóry na słońce, dzięki czemu produkt może być stosowany przez cały rok, bez nadmiernej ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Dodatkowym plusem jest to, że może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące, bo nie przedostaje się do krwiobiegu. Budowa cząsteczki sprawia, że surowiec jest kompatybilny i stabilny w połączeniu z różnorodnymi komponentami.

 

Właściwości azeloglicyny

Substancja ma charakter antybakteryjny ze szczególnym wskazaniem na bakterie P. Acnes oraz S. epidermidis, przez co polecana jest szczególnie osobom z różnymi postaciami trądziku, a także z łojotokowym zapaleniem skóry. Azeloglicyna działa normalizująco na produkcję sebum poprzez hamowanie enzymu 5-alfa reduktazy, co wpływa na zmniejszenie aktywności gruczołów łojowych i wydzielanie sebum.

Dodatkowo wpływa na redukcję przebarwień skóry poprzez ograniczanie nadmiernego gromadzenia się pigmentu na danym obszarze skóry dzięki hamowaniu odpowiednich enzymów. Zawartość glicyny wpływa na poprawę nawilżenia i uelastycznienia skóry, co przekłada się także na walkę z wolnymi rodnikami i hamowanie procesów starzenia. Zmniejsza i łagodzi stany zapalne oraz przyczynia się do poprawy struktury skóry.

Azeloglicyna staje się coraz powszechniejsza i możemy spotkać ją w nowych produktach do pielęgnacji skóry trądzikowej i łojotokowej.

 

Marta Majszyk

KOMENTARZE
news

<Listopad 2017>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
14
15
16
17
II Seminarium Inżynierii Biomedycznej
2017-11-17 do 2017-11-17
19
II Kongres Podologiczny
2017-11-19 do 2017-11-19
20
V Międzynarodowy Kongres Biogospodarki
2017-11-20 do 2017-11-21
Prowadzenie badań w Kontroli Jakości
2017-11-20 do 2017-11-20
Szkolenie dla QP
2017-11-20 do 2017-11-20
22
23
25
26
27
1
3
Newsletter