Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Substancje biologicznie aktywne stosowane w kosmetykach do cery tłustej
Substancje biologicznie aktywne stosowane w kosmetykach do cery tłustej
Cechą charakterystyczną cery tłustej jest szarożółty koloryt, cera tłusta zazwyczaj jest dość gruba, a jej powierzchnia błyszcząca. Widoczne są na niej ujścia gru­czołów łojowych w postaci rozszerzonych porów z zaskórni­kami. Jest słabo ukrwiona, a łój skórny (wydzielina gruczołów łojowych) jest wydzielany w nadmiernej ilości. Ten rodzaj cery z reguły dobrze reagu­je na czynniki atmosferyczne, takie jak wiatr, zimno i słońce oraz na wodę i mydło. Jak zatem dbać o skórę charakteryzującą się cerą tłustą?

Na ogół bardzo słaby wpływ na cerę tłustą mają bodźce zewnętrzne, dużo silniejszy zaś wewnętrz­­ne, takie jak stres, zaburzenia hormonalne, napięcia nerwowe i zaburzenia układu trawiennego. Cera ta charakteryzuje się dużą odpornością na czynniki chemiczne i środki higieniczne, dzięki czemu dość dobrze znosi kontakt z wodą i mydłami. Stosunkowo późno rozpoczyna się okres jej starzenia.  Zaletą cery tłustej jest także to, że w wieku starszym, czy podeszłym, nie ulega patologicznemu wysuszeniu. Wadą natomiast są do­syć częste powikłania trądzikowe i skłonność do tworzenia zmian zastoinowych oraz nieestetyczny wygląd, ponieważ: się błyszczy. Cera tłusta nie występuje w dzieciństwie. Jej objawy pojawiają się dopiero po okresie pokwitania, ok. 12 roku życia, co jest związane ze wzmożoną stymulacją hormonalną gruczołów płciowych i gruczołów łojowych.

 

Pielęgnacja i leczenie skóry tłustej

Pielęgnacja i leczenie skóry tłustej jest dość trudnym zadaniem. Należy pamiętać o zachowaniu równowagi podczas oczyszczania, gdyż usuwanie zbyt intensywnie łoju może prowadzić do odwodnienia skóry. Wielu pacjentów z skórą tłustą stosuje, bądź chce stosować silne środki oczyszczające, często zawierające detergenty w celu usunięcia łoju. Niestety podczas ich używania dochodzi do uszkodzenia lipidów międzykomórkowych i wystąpienie cery suchej. Należy pamiętać o doborze środków, które w najmniejszym stopniu działają uszkadzająco na barierę. W leczeniu skory tłustej oraz trądziku czasami stosowane są leki z zawartością środków o działaniu drażniącym, np. nadtlenek benzoilu czy retinoidy. Substancje te często powodują uszkodzenie bariery. Dlatego należy pamiętać o tym, że inne substancje czynne także mogą być przydatne jako składniki kosmetyków do pielęgnacji cery tłustej. Przy pielęgnacji tego rodzaju cery należy zwracać szczególną uwagę na zmniejszenie grubości warstwy rogowej,  regulację wydzielniczą gruczołów łojowych oraz poprawę ukrwienia skóry. Należy pamiętać, że środki kosmetyczne do pielęgnacji skóry tłustej należy stosować stopniowo, wówczas uzyskuje się najlepsze efekty.

 

Substancje biologicznie aktywne do pielęgnacji cery tłustej

Do takich substancji aktywnych należą m.in.:

a. amid kwasu nikotynowego

Związek ten zmniejsza ilość łoju zgromadzonego na powierzchni skóry. Jego miejscowe stosowanie w kosmetykach zmniejsza ilość wydzielanego łoju;

b. polimerowe kulki absorbujące

Ich działanie na fizjologię skóry polega na tym, że pod wpływem sił Van der Waalsa kulki wiążą i utrzymują tłuszcz w polimerowej kuli. Stosowane są w celu wchłonięcia tłuszczu znajdującego się na powierzchni skóry. Mają zastosowanie w pudrach, bibułach matujących, środkach nawilżających;

c. kwas salicylowy

Kwas salicylowy jest rozpuszczalną w oleju substancją złuszczającą, która może przenikać w okolice ujść gruczołów łojowych z dużą zawartością łoju. Stosowany jest w kremach i tonikach, jako środek ściągający w celu usunięcia pozostałości łoju z powierzchni skóry i ujść gruczołów łojowych;

d. oczar wirginijski

Oczar wirginijski jest substancją ściągającą charakteryzującą się dużą zawartością garbników. Ekstrakty z oczaru stosowane są w celu usunięcia nadmiaru łoju z twarzy, najczęściej w postaci toników, płynów ściągających a także emulsji;

e. papaja

Ekstrakt z papaji charakteryzuje się właściwościami biologicznie aktywnymi dzięki enzymom proteolitycznym z owocu rośliny.  Enzym ten, usuwa łój i złuszczające się korneocyty z powierzchni skóry;

f. soja

Ekstrakt z soi zawiera substancje biologicznie aktywne m.in. fitoestrogen oraz genisteinę. Dzięki nim, soję uważa się za antyandrogen zmniejszający wydzielanie łoju.

 

Opracowała: mgr inż. Michalina Adaszyńska

Źródła

Literatura:

[1] Drealos Z.D. Eleevier Urban & Partner, Wrocław, 2011

[2] Sakuma T.H., Maibach H.I. Oily skin: an overview. Skin Pharmacol. Physiol.2012, 25 (5):227-235.

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2017>

pnwtśrczptsbnd
28
29
2
3
4
5
6
Analiza ryzyka dla QP
2017-07-06 do 2017-07-06
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter