Pomidor (Lycopersicon Mill.) – roślina wywodząca się z Ameryki Południowej w XVII wieku uznawana była za trującą. Dzięki bogactwu mikro- i makroelementów pomidor zyskał popularność wśród naukowców, nie tylko w dziedzinie farmacji, medycyny, ale również kosmetologii.
Skład chemiczny pomidora
Głównym składnikiem budulcowym pomidorów oprócz wody są węglowodany, odpowiedzialne za ich lekką słodycz. Do najważniejszych kwasów organicznych zalicza się kwas: jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy oraz mlekowy. Pomidor jest głównym źródłem minerałów, takich jak potas i magnez oraz witamin: witamina C, tiamina (witamina B1) i kwas nikotynowy (witamina B3). Podstawowym składnikiem warzywa są karotenoidy (likopen) oraz flawonoidy i polifenole (kwercetyna i naringenina).
Budulcowe |
SKŁADNIK |
ZAWARTOŚĆ / [100g] |
Woda |
94,7 |
|
Tłuszcz |
0,1 |
|
Białko |
1,0 |
|
Błonnik |
1,6 |
|
Węglowodany |
Fruktoza |
1,0 |
Glukoza |
0,9 |
|
Witaminy [mg] |
C |
18 |
Tiamina |
0,04 |
|
Ryboflawina |
0,02 |
|
Kwas nikotynowy |
0,7 |
|
β-karoten |
0,34 |
|
Minerały [mg] |
Potas |
200 |
Magnez |
100 |
|
Żelazo |
0,3 |
|
Wapń |
8 |
Olej z nasion pomidora tłoczony na zimno zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które są niezbędnym elementem zdrowej diety:
- linolenowy (omega-3) – 0,5-4%
- linolowy (omega-6) – 50-60%
- oleinowy (omega-9) – 18-26%
Właściwości oleju z pestek pomidora:
- INCI: Solanum Lycopersicum / (Tomato) Seed Oil,
- stabilność – 1,5 roku,
- odcień pomarańczowy,
- łagodny zapach,
- szybkie wchłanianie.
Olej z nasion pomidora charakteryzuje się dużą stabilnością i łatwością w przenikaniu do głębszych warstw skóry. Jest doskonałym dodatkiem do:
- preparatów anti-aging,
- produktów do pielęgnacji ust,
- preparatów do opalania,
- kosmetyków do golenia,
- kosmetyków redukujących łojotok i trądzik, etc.
Idealny do skóry suchej, tłustej oraz mieszanej. Nadaje się do pielęgnacji włosów. Dzięki olejowi z nasion pomidora skóra zyskuje jędrność, zwiększona zostaje produkcja kolagenu.
Pomidor znalazł szerokie zastosowanie w kosmetykach:
- Oczyszcza i orzeźwia skórę, środek rewitalizujący,
- α-hydroksykwasy odpowiedzialne są za usuwanie martwych komórek naskórka,
- zmniejsza worki pod oczami,
- witamina C – wzmacnia drobne naczynia krwionośne, dodaje blasku,
- łagodzi zmiany potrądzikowe, rozjaśnia przebarwienia.
Ze względu na obecność węglowodanów, α-hydroksykwasów (AHA) oraz witamin ekstrakt pomidora jest doskonały w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej skóry – reguluje utratę wody (TEWL) w warstwie rogowej.
Kwasy AHA (obecne w pomidorach) – kwas cytrynowy, jabłkowy, glikolowy, mlekowy, pirogronowy w niższych stężeniach używane są w preparatach nawilżających, zaś w wyższych w preparatach złuszczających. Obecność kilku grup hydroksykowych w budowie α-hydroksykwasów przyczynia się do zwiększonej absorpcji wody, zwiększenia nawilżenia skóry oraz wzmocnienia jej funkcji barierowej. Ekstrakt z pomidora idealnie sprawdza się w preparatach kosmetycznych o działaniu złuszczającym.
Substancje obecne w ekstrakcie z pomidora i ich działanie:
Substancja |
Działanie |
Związki fenolowe |
Neutralizacja wolnych rodników |
Witamina C i E |
Przeciwutleniacz Ochrona przeciwsłoneczna |
Kwas nikotynowy |
Antyoksydant Redukcja trądziku Zmniejszenie łojotoku |
Likopen, który jest otrzymywany z olejowej frakcji pomidorów charakteryzuje się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Substancja ta chroni organizm nie tylko przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale i chroni nasze komórki przed chorobami serca, miażdżycą oraz innymi schorzeniami.
Likopen w preparatach kosmetycznych:
- Działanie przeciwutleniające – ochrona koloru włosów, foto-ochrona,
- Wzrost i rozwój komórek – pielęgnacja skory i włosów,
- Działanie opalające.
Ekstrakt z pomidora używany w wielu preparatach kosmetycznych chroni organizm z zewnątrz. Nie można pominąć wewnętrznego oddziaływania pomidora na organizm, m.in.: reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Pomidor, dotąd niedoceniane źródło cennych składników zostaje odkryty na nowo. Nowa firma biotechnologiczna Persephone Bio Ltd., której założycielami są Profesor Cathie Martin oraz Doktor Eugenio Butelli z John Innes Centre specjalizuje się badaniami nad produkcją zmodyfikowanych odmian pomidorów, zawierających wysokie stężenia bioaktywnych związków używanych w kosmetyce. Cyt. Profesor Cathie Martin: „Pomidory uprawiane do celów żywieniowych zawierają niewielkie ilości przydatnych kosmetycznie produktów, takich jak flawonole i izoflawony, opracowaliśmy więc odmiany, które zawierają dużo wyższe poziomy tych i związków pokrewnych, które pochłaniają światło ultrafioletowe i chronią rośliny przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce. Posiadamy również stworzony na skalę handlową system ‘chemical-free’ w celu wyodrębnienia składników bezpośrednio z soku pomidorowego tłoczonego na zimno ".
KOMENTARZE