Piękno pochodzące z Europy

Piękno  pochodzące z Europy

Kojarzona z Prowansją lawenda ma działanie przeciwbakteryjne. Włoskie winnice są źródłem flawonoidów i resveratrolu poprawiających kondycję skóry. Chorwacki Bodziszek Cuchnący pielęgnuje podrażnioną cerę, zaś albańska szałwia działa na nią oczyszczająco.

Francja

Najprawdopodobniej każdemu z nas leżąca na południu Francji -  Prowansja kojarzy się z polami lawendy. Oprócz zastosowania w kuchni i medycynie, lawenda  (Lavandula L.)znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce, jako dodatek do kremów, balsamów, żeli pod prysznic a także wód toaletowych. W produktach pielęgnacyjnych (żele pod prysznic, balsamy do ciała, płyny do kąpieli) stosowana w liniach o dodatkowym działaniu uspokajającym, ze względu na wysoką zawartość  olejków eterycznych zawierających związki z grupy monoterpenów (linalol, kamforę, cyneol, geraniol, lawendulol), które również wpływają na poprawię ukrwienie skóry.
Jako dodatek do kremów i toników działa oczyszczająco i tonizująco, dzięki czemu zalecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej.

- Lawendowe działanie przeciwbakteryjne stosuję się w produktach przyśpieszających gojenie ran i wspomagających w terapiach leczenia m.in.:  egzem, dermatoz, łupieżu, grzybic, stanów zapalnych skóry – wylicza Anna Bardel z Instytutu Farmaceutycznego w Warszawie.

Inna roślina kojarzącą się z Francją, którą spotkać można również w południowej, wschodniej i centralnej Europie oraz w Turcji i na Kaukazie jest także róża francuska (Rosa gallica L.). Działanie róży francuskiej podobne jest do bardziej pospolitej i częściej spotykanej dzikiej róży (Rosa caninaL.).

- Olej pozyskiwany z róży francuskiej jest silnym antyoksydantem, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały zapewniające skórze długą młodość. Olej wyraźnie spowalnia proces starzenia się skóry poprzez redukcję drobnych zmarszczek,poprawę elastyczności skóry oraz zapewnia jej odpowiednio wysoki poziom nawilżenia – wyjaśnia Anna Bardel.- Ekstrakt z dzikej róży jest bogaty w witaminę C, która chroni skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi proces jej starzenia. Szczególną cechą witaminy C zawartej w tym olejku jest możliwość interakcji z żelazem znajdującym się w skórze, nie drażniąc jej, tak jak to bywa w reakcji ze „zwykłą” witaminą C stosowaną w kosmetykach - dodaje.

Olejek różany jest bogaty w kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy), które regenerują skórę oraz zapobiegają powstawaniu blizn i zgrubień w przypadku jej uszkodzenia.

 - Liczne badania wykazują, że regularne stosowanie oleju z róży na blizny pooperacyjne spowodowało, mniejszą ich widoczność . Skóra osób używających olejku była bardziej elastyczna w porównaniu z osobami, które nie stosowały tego preparatu – przyznaje Anna Bardel -Taki sam efekt zaobserwowano w przypadku oparzeń. Olej z róży francuskiej można stosować także na blizny potrądzikowe.

 

Włochy

Jednym z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie są Włochy. Dojrzałe winogrona bogate są w cenne substancje aktywne m.in. flawonoidy, witaminy E i C oraz resveratrol, który ma nie tylko znaczący wpływ na zdrowie ale także na kondycję skóry.

- Obecnie wiadomo, że resveratrol ma ogromny, leczniczy wpływ na takie schorzenia jak: nowotwory, choroby serca, cukrzyca, zapalenie trzustki oraz inne choroby związane z procesem starzenia się. Wynika to z korzystnych właściwości , m.in.: antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych oraz przeciwnowotworowych – wyjaśnia Anna Bardel. – Także w kosmetyce resveratrol znalazł zastosowanie dzięki ochronie komórek membranowych, oraz redukcji szkodliwych efektów działania oksydacyjnego na żywe komórki. Chroni je również przed działaniem peroksydacji oraz ich zniszczeniem. Ponadto, łączne stosowanie trans-resveratrolu oraz witaminy C i/lub E jest bardziej efektywne w ochronie tych komórek. Nieselektywnie hamuje aktywność cyklooksygenazy-1 (COX-1) i cyklolsygenazy-2 (COX-2)- tłumaczy.

 

Chorwacja

Pomimo niezbyt kuszącego zapachu Bodziszek Cuchnący (Geranium robertianum L.) występujący głównie na półwyspie w południowej Europie, znalazł szerokie zastosowanie w dermokosmetykach. Roślina bogata w garbniki (pochodne gloiloglukozy, elagotaniny), flawonoidy (rutozyd, hiperozyd, kwercetyna, izokwercytryna, glikozydy kemferolowe, astragalina, spiraeozyd), kwasy fenolowe (kwas galusowy, ellagowy, kawowy, ferulowy), oraz witaminę C, świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry podrażnionej i wrażliwej. Zalecana jest także w leczeniu trądzika różowatego i młodzięczego.

 

Niemcy

 

Melisę (Melissa officinalis L. ) uprawia się na całym świecie, jednak jednymi z wiodących producentów zioła są Niemcy. Roślina szczególnie ceniona w produkcji lotionów i toników dla cery tłustej i mieszanej. Melisa normalizuję pracę gruczołów łojowych - zmniejszając wydzielanie sebum. W kremach na dzień pomaga wrażliwej cerze mieszanej powrócić do zdrowej równowagi i uzyskać zadbany, matowy wygląd. Natomiast napary melisowe wykorzystuje się w płukankach przeznaczonych do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, skłonnych do łupieżu .  Ze względu na obecność olejku lotnego nadający skórze przyjemny, świeży, cytrynowy zapach zioło wykorzystuję się również w przemyśle perfumeryjnym.

Albania

Działanie szałwii lekarskiej (Salviaofficinalis L.), pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego, znane jest już od dawna. Przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny wykorzystuje jej silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i oczyszczające. Dzięki temu znalazła zastosowanie przede wszystkim jako kosmetyk do cery tłustej i trądzikowej.

 

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza - bądź pierwszy!
Piszesz jako
Gość
captcha
Przepisz proszę tekst z obrazka powyżej

Film na dziś

Kwartalnik_lg
Współpracujemy z: grey_thumb_biomer grey_thumb_cebim_logo_p3_v2_fin-full grey_thumb_logo grey_thumb_OVERLACK_Logo grey_thumb_gal_1_256501 grey_thumb_gal_1_256501 grey_thumb_20130107_C4252_PHOTO_EN_22303 grey_thumb_htl_logo_RGB