Nowości wśród olejów roślinnych

Nowości wśród olejów roślinnych

Oleje roślinne to grupa substancji bardzo cenionych zarówno przez producentów kosmetyków jaki i ich potencjalnych klientów. Wydawałoby się, że rynek przesycony jest ich ogromną ilością. Jednakże dostawcy surowców prześcigają się w oferowaniu coraz to nowszych olejów pozyskiwanych z różnorodnych, często egzotycznych części roślin.

Amazoński olej andiroba

Jedną z nowości na rynku jest olej andiroba otrzymywany poprzez tłoczenie lub wyciskania nasion drzewa andiroba (Carapa guianensis). Andiroba  łączy wyjątkową kombinację kwasów tłuszczowych i związków przeciwzapalnych , dzięki czemu znalazł zastosowanie w pielęgnacji problematycznej skóry wrażliwej i suchej. Wysoka zawartość triterpenów w oleju przyśpiesza regenerację naskórka, natomiast obecność NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) w tym 46% kwasu oleinowego typu omega 9 i 20% kwasu linolowego typu omega 6 zapewnia wielokierunkowe działanie w różnych warstwach naskórka. Od olejów dobrze znanych już na rynku odróżnia go półpłynna forma w temperaturze pokojowej.

Olej z kukui

Olej pozyskiwany jest z nasion drzewa kukui  (Aleurites moluccana) rosnącego na Hawajach. Ceniony w kosmetyce głównie przez wysoką zawartość  NNKT. Regeneruje i łagodzi nawet mocno zniszczoną cerę. Bardzo dobrze zmiękcza i nawilża naskórek. Jest on również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Olej kukui polecany jest szczególnie do pielęgnacji skóry wrażliwej, delikatnej, alergicznej, a także do skóry noworodków i małych dzieci.

Olej z neem

Ciągliwy olej z nasion miodli indyjskiej ( Melia azadirachta)  jest źródłem kwasów tłuszczowych min.: 48% kwasu oleinowego, 19% kwasu palmitynowego, 17% linolowego,15 % stearynowego, oraz  1% kwasu mirystynowego. Szeroko stosowany w indyjskiej medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, dodatkowo łagodzą podrażnienia i przeciwdziałają stanom zapalnym. Dzięki tym właściwościom olej neem doceniono w przemyśle kosmetycznym w produkcji mydeł, szamponów, past do zębów i płynach do płukania jamy ustnej.

Olej tamanu

Pochodzący z Madagaskaru olej tamanu pozyskiwany jest poprzez mechaniczne wytłaczanie z pestek owoców drzewa Calophyllum Inophyllum L. Charakteryzuję się intensywnym, korzennym zapachem. Zainteresowanie producentów zdobył dzięki zawartości kwasu kalofillowego i kallofilloidyny – naturalnym flawonoidom o  szerokim spektrum działania. Właściwości gojące , przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antybiotyczne i przeciwobrzękowe to tylko nieliczne z nich. Dodatkowo olej  wpływa na blizny oraz rozstępy , zmniejszając ich widoczność oraz szerokość i długość.  Natomiast  liczne fitosterole, (głównie stigmasterol)  będące roślinnym odpowiednikiem steroli występujących w skórze, wpływają na wzmocnienie bariery lipidowej skóry, hamują ubytek wody,  oraz działają regenerująco.

Olej marula

Kolejny cenny olej pochodzący z Afryki bardzo często porównywany jest do oleju arganowego, ze względu na zbliżone działanie pielęgnacyjne. Pozyskiwany z drzewa maruli (Sclerocarya Birrea) olej przeznaczony jest głównie do pielęgnacji włosów, nadając im miękkość, jedwabistość i piękny połysk. Dodatkowo eliminuje suchość skóry głowy. Wysoka zawartość NNKT umożliwia wbudowanie się oleju w strukturę skórę, wzmacniając jej barierę lipidową. Cenną właściwością tego  płynnego surowca, podobnie jak arganowego, jest działanie oksydacyjne i zwalczanie wolnych rodników.  Istnieje jednak wiele różnic pomiędzy olejami. Różnią się kolorem, zapachem a także cena (wyższa w przypadku maruli). Jednakże, zasadniczą jest zwartość kwasu oleinowego – marula zawiera go znacznie więcej, dzięki czemu jego działanie wydaję się być bardziej długotrwałe.  

Komentarze

Piszesz jako
Gość
captcha
Przepisz proszę tekst z obrazka powyżej
Kolia (Gość)
09:03 2.01.2017

Film na dziś

Kwartalnik_lg
Współpracujemy z: grey_thumb_logo_eurx grey_thumb_20130107_C4252_PHOTO_EN_22303 grey_thumb_firm_63242_eaba99_big__1_ grey_thumb_logo_2_kolor grey_thumb_Pollena_Aroma_pe_ne_logo grey_thumb_logo_polgen grey_thumb_amex_OKkolor_RGB grey_thumb_pobrane__2_