Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Lekarstwo dla ciała i duszy – czekolada
Lekarstwo dla ciała i duszy – czekolada
Cudowne właściwości czekolady znalazły zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się ją w kremach, masłach, a także w masażach. Robi się z niej okłady i maseczki. Na skórę wpływa ujędrniająco, usprawnia przepływ krwi, ma także właściwości antycellulitowe.

Historia czekolady sięga XVI w. kiedy przybyła do Europy. Wtedy zaczęto doceniać jej walory smakowe. Jednak potem sprawdzano jej inne właściwości. W ten sposób czekolada trafiła do kosmetyki odkrywając swoje prawdziwe bogactwo. Stosowana jest w masażach, maskach, okładach i peelingach.

To wszystko za sprawą zasobności w składniki odżywcze. Po pierwsze: flawonoidy, epikatechiny, katechiny i procyjanidy, które znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających. Blokują one działanie wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się skóry, oraz spowalniają utratę kolagenu, elastyny i innych protein. Dlatego też czekolada jest stosowana w wielu zabiegach przywracających elastyczność skóry i wygładzających zmarszczki.

Kwas linolowy, oprócz swoich wygładzających właściwości pomaga jeszcze tuszować blizny i rozstępy. Do tego naukowcy z Uniwersytetu Muenster w Niemczech odkryli, że składniki ziaren kakaowych mogą leczyć rany oraz stymulować wzrost komórek skóry zapobiegając zabliźnianiu. Żelazo, cynk, wapń oraz magnez to makroelementy, które również znajdziemy w czekoladzie. Przyspieszają one krążenie krwi, likwidując tym samym obrzęki. Żelazo ma także odżywczy wpływ na skórę.

Ekstrakt z kakaowca ma właściwości silnie nawilżające, regenerujące i uelastyczniające, a do tego pomaga zmniejszać cellulit i redukuje opuchlizny. Teobromina z kolei, ma właściwości drenujące – przyspiesza uwalnianie tłuszczu z komórek i wpływa na lipolizę. Co więcej zawartość tłuszczów nienasyconych powoduje zmniejszenie się liczby całkowitej cholesterolu i triglicerydów. Ponadto kofeina zawarta w kakao ma również działanie spalające na tkankę tłuszczową oraz redukujące cellulitis. Dodatkowo oczyszcza skórę z toksyn oraz działa wyszczuplająco.

Masło kakaowe zmiękcza skórę, odżywia i doskonale ją nawilża, do tego chroni przed utratą wilgoci. Stosowanie czekolady na dłuższą metę rozpromienia skórę i nadaje jej młodzieńczy blask. Czekolada pomaga również ochronić nas przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych na cerę.

Kakao i czekolada stosowane w peelingach usuwają martwy naskórek, odżywiają cerę, nawilżają i dodają jej blasku. W tym zastosowaniu wykazują ujędrniające właściwości, a oprócz lipogenezy pobudzają krążenie i likwidują brzydką pomarańczową skórkę. W masażach szczególnie doceniany jest kwas walerianowy, który ma działanie relaksujące mięśnie.

Czekolada nie nadaje się niestety dla cery tłustej, mogąc ją zapychać i przyczyniać się do powstawania niedoskonałości.

Przy okazji zabiegów z czekoladą lub kakao nie można zapomnieć o walorach zapachowych. Woń kosmetyków wprawia użytkownika w dobry nastrój oraz zapewnia uczucie komfortu. Aromat czekolady powoduje uczucie ciepła, ukojenia i relaksu. Ponadto zapach na skórze utrzymuje się godzinami

Czekolada ma wiele wspaniałych atrybutów. Znana jest z głównie walorów smakowych. Wpływa również na poprawę stanu ducha. Zawartość fenyloetyloaminy pobudza wydzielanie endorfin, zaś tyramina, teobromina oraz tryptofan wpływają pozytywnie na sekrecję serotoniny – w efekcie organizm się relaksuje, a człowiek czuje szczęśliwy. Wpływa również korzystnie na układ sercowo – naczyniowy - sześć gramów ciemnej czekolady dziennie zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca i udarów mózgu.

Źródła

http://www.thehindu.com/sci-tech/health/medicine-and-research/chocolatebased-cosmetics-pamper-senses-more-than-skin/article1540660.ece

http://www.chocolateexpert.co.uk/chocolate-cosmetic.html

http://www.in-cosmetics.com/in-cosmetics-blog/The-Real-Bitterness-of-Chocolate/

KOMENTARZE
news

<Listopad 2017>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
14
15
16
17
II Seminarium Inżynierii Biomedycznej
2017-11-17 do 2017-11-17
19
II Kongres Podologiczny
2017-11-19 do 2017-11-19
20
V Międzynarodowy Kongres Biogospodarki
2017-11-20 do 2017-11-21
Prowadzenie badań w Kontroli Jakości
2017-11-20 do 2017-11-20
Szkolenie dla QP
2017-11-20 do 2017-11-20
22
25
26
27
1
3
Newsletter