Kosmetyczne właściwości lipy drobnolistnej

Kosmetyczne właściwości lipy drobnolistnej

Medycyna ludowa od wieków wykorzystywała kwiatostany lipy do leczenia wielu chorób. Wartość i urok tego drzewa podkreślał nawet jeden z najsłynniejszych polskich poetów - Jan Kochanowski. Obecnie lipa ozdabia parki, alejki czy pasy zieleni przyulicznej. Tylko nieliczni wiedzą, że ten niepozorny surowiec może mieć ogromne znaczenie we współczesnej kosmetyce.

Lipa drobnolistna (Tilia cordata Mill.) to drzewo liściaste występujące w strefie umiarkowanej półkuli północnej. Najważniejszym surowcem zielarskim są jej kwiatostany wraz z podsadką kwiatową. Znajduje się w nich ponad 20 związków flawonoidowych, w tym przede wszystkim glikozydowe pochodne kwercetyny, kemferolu i akacetyny. Na szczególną uwagę zasługuje tylirozyd, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Olejek eteryczny z kwiatu lipowego zawiera m.in. farnezol nadający przyjemny zapach. W surowcu stwierdzono także obecność związków śluzowych, kwasów organicznych, fitosteroli, triterpenów, garbników oraz cennych związków mineralnych, w tym soli manganu.

Kwiaty lipy działają przede wszystkim napotnie. Stosuje się je w stanach gorączkowych czy też napięcia nerwowego. Wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i przepływ żółci do dwunastnicy. Zgodnie z zaleceniami lecznictwa ludowego, lipę wykorzystywano w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Niekiedy surowiec ten traktuje się jako profilaktyczny lek przeciw miażdżycy i nadciśnieniu.

Preparaty otrzymywane z kwiatów lipy mają szerokie zastosowanie zewnętrzne. Kremy i lotiony zawierające wyciąg z lipy wykazują działanie zmiękczające i wygładzające. Natomiast ziołowe maseczki ściągają i zamykają pory, co jest szczególnie korzystne przy cerze tłustej. Kwiat lipy wchodzi często w skład kosmetyków dla cery wrażliwej i skłonnej do alergii. Samego naparu można używać do zmywania skóry w celu złagodzenia podrażnień. W przypadku oparzeń należy przygotować z niego odpowiednie okłady. Do jednoczesnej pielęgnacji skóry oraz relaksacji służą kąpiele z dodatkiem kwiatu lipowego. Ponadto przypisuje się im zdolność usuwania piegów. Ekstrakt lipy bywa składnikiem szamponów i odżywek do włosów przesuszonych i zniszczonych. Nie tylko wzmacnia włosy, ale także nadaje im połysk i elastyczność. Działa również korzystnie na skórę głowy.

Wśród innych surowców pozyskiwanych z lipy warto zwrócić uwagę na jej owoce, tzw. orzeszki. Można z nich wytłaczać olej spożywczy, a pozostałe wytłoki stosować do mycia twarzy. Ujędrniają one skórę i ułatwiają pozbycie się pryszczy. Natomiast świeże liście lipy mają właściwości gojące i słabo przeciwbólowe, dlatego też przez setki lat przykładano je na owrzodzenia i zainfekowane rany.

Poniżej przedstawiono przykładowe receptury lotionu i szamponu zawierające ekstrakt z lipy.

 

Receptura lotionu z kwiatostanem lipy

Składnik

Zawartość [%]

alkohol etylowy

60

baza zapachowa

0,15

woda destylowana

do 100

ekstrakt lipy

5

Quaternium-22

0,75

 

Sposób przygotowania:

1) rozpuścić 2 w 1

2) dodać 4 do 3 i do 1) podczas mieszania

3) dodać 5 do 2)

 

Receptura szamponu z kwiatostanem lipy

Składnik

Zawartość [%]

sól disodowa kwasu kokaamfodioctowego

25

kokamidopropylobetaina

15

kapryloglukozyd

3,0

oleinian glikolu propylenowego PEG-55

3,0

Quaternium-22

1,0

baza zapachowa

0,25

ekstrakt lipy

1,0

woda destylowana

do 100

nipagina M

0,1

EDTA

0,1

 

Sposób przygotowania:

1) dodać do 1, podczas wolnego mieszania w temperaturze pokojowej 2, 3, 4, 5, 6 i 7

2) dodać 9 i 10 do 8 i rozpuścić w 1) mieszając

 

Aleksandra Wojciechowska

 

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza - bądź pierwszy!
Piszesz jako
Gość
captcha
Przepisz proszę tekst z obrazka powyżej

Film na dziś

Kwartalnik_lg
Współpracujemy z: grey_thumb_ProTeclogo grey_thumb_comesa grey_thumb_biomedica111 grey_thumb_AB_SCIEX_LOGO_RGB grey_thumb_Bez_tytu_u1 grey_thumb_logo_pol-nil grey_thumb_Abo_logo grey_thumb_bruker-co-logo