Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Aminat-G aktywny surfaktant o działaniu bakteriobójczym
25.02.2013
Aminat-G aktywny surfaktant o działaniu bakteriobójczym
Przez okres ostatnich kilku miesięcy Komisja Europejska przygotowuje projekt ustawy mającej na celu zakaz stosowania niektórych konserwantów. Opierając się na doniesieniach ze świata naukowego o toksyczności powszechnie stosowanych środków antybakteryjnych prowadzone są rozmowy mające na celu ustalenie ostatecznego terminu wycofania m.in. części parabenówi izotiazolinonów. Nie zmieniają się jednak zasady formulacji gwarantujące bezpieczeństwo produktu zarówno przy produkcji jak i podczas użytkowania.

Już teraz wychodząc na przeciw oczekiwaniom konsumentów i trendów na to „co zdrowe” część spośród producentów kosmetyków wprowadza na rynek produkty z napisem „ bez parabenów”.

Idealny konserwant powinien spełniać pewne wymogi:

  • szerokie spektrum działania (bakterie, grzyby, pleśnie) przy zakresie pH środowiska 3-7

  • efektywny przy niskim stężeniu

  • zawierający naturalne susubstancje

  • łatwy w użyciu i handlu

  • kompatybilny z innymi składnikami

  • biodegradowalny

  • bezpieczny dla zdrowia

  • zaakceptowany do stosowania przez Regulacje Prawne

Kierując się powyższymi zasadami firma SEPPIC zaprezentowała producentom kosmetyków Aminat-G( LAE).

We wrześniu 2005 LAE został zakwalifikowany jako substancja bezpieczna do stosowania w żywności przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków(FDA).Ze względu na aktywne działanie mikrobiologiczne, biodegradowalność połączoną z niską toksycznością względem organizmy wodne,brakiem działania drażniącego na oczy i skórę przy rekomendowanym stężeniu został zaakceptowany przez Unię Europejską jako środek konserwujący, zgodnie z dyrektywą 76/768/EEC (Aneks VI)1. Dodatkowo LAE został uwzględniony w Aneksie III2 jako składnik możliwy do zastosowania w szamponach przeciwłupieżowych, mydłach przeciwbakteryjnych i dezodorantach nie w aerozolu.

Aminat G jest 20% roztworem substancji aktywnej (LAE) w glicerynie.  Posiada certyfikację Ecocert oraz Cosmos.

Właściwości fizyko-chemiczne Aminat G.3

Aminat-G (Inci:Glycerin, Ethyl Lauroyl Arginate HCl) jest kationowym surfaktantem wykazującym działanie przeciwdrobnoustrojowe.Zawiera w składzie substancje pochodzenia naturalnego (L-arginina, kwas laurynowy).

rys.1. Struktura chemiczna związku LAE

  • wygląd: klarowna ciecz lub lekko opalizująca

  • temperatura wrzenia 107°C (bardzo dobra stabilność w wysokich temperaturach)

  • zakres stabilności pH 3-7

  • rozpuszczalność w wodzie 247 g/dm3 w 20°C

  • krytyczne stężenie micelizacji: 2100-2500 ppm w wodzie w temp 20°C

  • pH 4[±1] 1% roztworu w 20°C

 

Aktywność mikrobiologiczna LAE

LAE blokuje proces poliferacji(namnażania) drobnoustrojów (bakterii, grzybów, pleśni) poprzez zmiejszenie przepuszczalności błony komórkowej. LAE posiada szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego, także przeciw drobnoustrojom odpowiedzialnym za rozprzestrzenianie się łupieżu (Malasseziafurfur)i powstawanie trądziku (Propionibacteriumacnes).

 

Tabela 1. Przedstawia minimalne stężenie hamujące LAE w glicerynie dla wybranych mikroorganizmów.

Mikroorganizm

MIC*

Staphylococcus aureus

Staphylococcus epidermidis

Corynebacteriumxerosis

Propionibacterium acnes

Escherichia coli

Pseudomonas aeruginosa

Serratiamarcenses

Aspergillusbrasiliensis

Gliocadiumvirens

Peniciliumfuniculosum

Malassezia furfur

Candida albicans

 

16

16

16

16

256

256

256

128

256

64

64

32

 

*MIC- Minimalne stężenie hamujące - najmniejsze stężenie środka bakteriobójczego [ppm] hamujące wzrost drobnoustrojów.

 

Zastosowanie w recepturze.

Aminat G może być stosowany jako kosnerwant we wszystkich produktach kosmetycznych (kremy, mleczka, toniki, produkty do włosów, produkty myjące (z pewnymi ograniczeniami). Dodatkowo może być stosowany jako substancja czynna – w produktach przeciwbakteryjnych , przeciwłupieżowych , dezodorantach. Aminat G jest odporny na działanie wysokich temperatur, może być dodany na każdym etapie recepturowania, zarówno do fazy wodnej jak i olejowej.

Ze względu na kationowy charakter może wykazywać interakcje ze związkami anionowymi np.: zagęstnikami (inci: carbomer,sodium polyacrylate, xanthan gum), środkami powierzchniowo-czynnymi (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate). Interakcje te mogą oznaczać redukcję działania. Aby zwiększyć kompatybilność LAE z anionowymi składnikami receptury producent przygotował dodatkowe wersje Aminat: Aminat CB, CG, CP.

Możliwe jest również stosowanie połączeń Aminat z innymi konserwantami, aby uzyskać efekt synergii.

Dzięki swoim właściwościom bakteriostatycznym, naturalnemu pochodzeniu oraz bezpieczeństwu stosowania, konserwanty zawierające w swoim składzie LAE mogą być bardzo dobrą alternatywą dla parabenów, izotiozalinonów .

Literatura:

1.http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=search.results&annex_v1=VI&search

2.http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=search.results

3.http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_060.pdf

Tekst napisany dzięki uprzejmości Przedstawiciela firmy SEPPIC.

 

Rafał Maćkowiak

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2017>

pnwtśrczptsbnd
28
Real Time PCR
2017-08-28 do 2017-08-29
29
30
2
3
8
9
10
15
17
18
19
MIKROBIOT 2017
2017-09-19 do 2017-09-21
20
23
24
25
26
27
CosmeticBusiness Poland
2017-09-27 do 2017-09-28
28
Forum Druku Cyfrowego
2017-09-28 do 2017-09-28
30
1
Newsletter