Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Alergie na składniki kosmetyczne – zapachy powodem alergii
Coraz częściej u ludzi występują alergie wywołane stosowaniem kosmetyków. Wiele osób podatnych jest na uczulenia i alergie wywołane związkami zapachowymi dodawanymi do produktów kosmetycznych (według American Contact Dermatitis Group).

Związki zapachowe mogą być pochodzenia naturalnego, otrzymywane z roślin lub pochodzenia syntetycznego, otrzymywane w laboratoriach chemicznych. Mimo, iż znanych jest ponad 5000 chemicznych substancji zapachowych, można zidentyfikować do 95% pacjentów mających alergię na tylko 11 substancji zapachowych takich jak:  aldehyd cynamonowy, alkohol cynamonowy, geraniol, eugenol, izoeugenol, absolut z mchu dębowego, alkohol alfa- amylo cynamonowy, olejek z drzewa sandałowego, hydroksycytronelal, absolut z narcyza i olejek ylang-ylang .

Po wystąpieniu alergii pacjent powinien unikać produktów zawierających w swoim składzie substancje zapachowe. Jeśli ktoś jest wrażliwy tylko na jeden związek zapachowy lub kilka substancji, unikanie tych konkretnych zapachów umożliwi korzystanie z innych produktów. Niestety na opakowaniu kosmetyków widnieje tylko informacja o obecności w składzie substancji zapachowych, natomiast nie wiadomo jaki dokładnie to związek i tym samym uniemożliwia to uniknięcie poszczególnych, wywołujących alergie substancji zapachowych.

Jednym z przyczyn wywoływania alergii jest balsam Peru. Jest to naturalna mieszanina węglowodorów aromatycznych wytwarzana przez drzewa rosnące w Ameryce Środkowej (Myroxylon pereirae-Woniawiec balsamowy). Posiada przyjemny zapach wywodzący się z takich substancji jak cinnamein, kwas cynamonowy i wanilina. Poza ładnym, charakterystycznym zapachem można go użyć jako składnik przeciwbakteryjny oraz przeciwgrzybiczny. Balsam Peru zawiera również inne alergeny, takie jak kwas benzoesowy, octan benzylu, alkohol cynamonowy, alkohol koniferylowy, eugenol, aldehyd cynamonowy i methylcinnamate.

Co ciekawe, u pacjentów wrażliwych na balsam peruwiański stwierdzono, że występuje u nich również alergia na pewne przyprawy, pomarańcze, czekoladę oraz cynamon.

 

 

 

Źródła
  1. Marks JG, Belsito DV, DeLeo VA, Fowler JF, Fransway AF, Maibach HI, et al. North American Contact Dermatitis Group. North American Contact Dermatitis Group patch-test results, 1998 to 2000. Am J Contact Dermat2003;14:59–62
  2.  
  3. Ortiz KJ and Yiannias JA. Contact dermatitis to cosmetics, fragrances, and botanicals. Dermatologic Therapy 2004; 17: 264-271.
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2017>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Newsletter