Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Analiza stopnia nawilżenia składników emulsji typu olej w wodzie
Naukowcy z Skin Research Institute w Korei przeprowadzili badania, których celem było określenie występujących w skórze zmian właściwości elektrycznych poprzez zbadanie wpływu nawilżenia składników emulsji typu olej w wodzie (O/W).

Istnieje wiele różnych typów olejów, wosków, polioli i środków powierzchniowo czynnych stosowanych jako składniki produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Jednak efekt nawilżający każdego ze składników, a także zrozumienie jego działania i uzyskanie efektywnego produktu nawilżającego, nie jest do końca poznane.

Grupa naukowców z  Skin Research Institute, Hanyang University i Yonsei University zbadała działanie nawilżające 41 powszechnie stosowanych składników (różnych klas) w prostej emulsji typu O/W przy użyciu metod pojemnościowych. Sporządzono i przetestowano 106 różnych próbe: 1) pojedynczych olejów, 2) kombinacje oleju z innym olejem, 3) oleju z woskiem, 4) oleju z substancją nawilżającą, a także 5) oleju z środkiem powierzchniowo czynnym.   

W badaniu stwierdzono, że większość składników stosowanych przy produkcji emulsji typu O/W miały wpływ na nawilżenie skóry. Średni relatywny wzrost zawartości wody (ang. RWCI- relative water content increase) pojedynczej emulsji na bazie oleju wynosił 11,8 ± 5,2 % (SE) po 3 godzinach i 7,9 ± 6,0% (SE) po 6 godzinach. Emulsja, w której w skład wchodziło połączenie 2 olejów wykazała średni wskaźnik RWCI podobną do emulsji na bazie pojedynczego oleju  12,6 ± 6,0% (SE) po 3 godzinach  ​​i 12,1 ± 6,4 % (SE) ​​po 6 godzinach.  Emulsja z kombinacją oleju i wosku kombinacją wykazała RWCI na poziomie 16 ± 5,6 % (SE) i 12,4 ± 4,5 % (SE) odpowiednio po 3 i 6 godzinach. Emulsja łączaca olej oraz substancję nawilżającą wykazała najwyższą średnią wartość RWCI 28 ± 7,3 % (SE) i 22,2 ± 7,5 % (SE) odpowiednio po 3 i 6 godzinach.  Natomiast kombinacja oleju z środkiem powierzchniowo czynnym miała średnią wartość RWCI 10,8 ± 4,5 % (SE) po 3 godzinach i 6,0 ± 4,0 % (SE) ​​po 6 godzinach. 

Trudno było znaleźć istotne różnice w zdolnościach nawilżających wśród próbek z tej samej grupy związków. Tylko grupa substancji nawilżających wykazała istotne różnice między próbkami. Gliceryna i mocznik wykazały znaczący wpływ nawilżenia skóry w porównaniu z innymi substancjami utrzymującymi wilgoć . Okazało się też, że znaczący wpływ nawilżający miały analizowane chemiczne grupy funkcyjne. Amidy miały większy efekt nawilżający niż betainy i disacharydy w substancjach nawilżających. 

Źródła

Jeong C. B., Han J. Y., Cho J. C., Suh K. D., Nam G. W.2013. Analysis of electrical property changes of skin by oil-in-water emulsion components. International Journal of Cosmetic Science, 35:402–410. 

KOMENTARZE
Newsletter