Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej abisyński jako surowiec kosmetyczny
23.02.2007
Olej abisyński jest surowcem kosmetycznym, który jest łatwo wchłaniany przez skórę, dzięki czemu znacznie wygładza jej powierzchnię i poprawia wygląd.


Olej ten otrzymuje się z nasion rośliny pochodzącej a Afryki- Crambe abyssinica (katran abisyński, kapusta abisyńska). Jest to jednoroczna  roślina oleista z rodziny Cruciferae (krzyżowych), posiada wysoką, rozgałęzioną łodygę, jajowate liście i białe kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany.

Olej abisyński pozbawiony jest zapachu, bardzo łatwo się rozprowadza, ma niską lepkość, jest bardzo odporny na wysoką temperaturę, a jego kolor jest delikatny, dzięki czemu nie wpływa na wygląd produktu kosmetycznego, w którego produkcji został użyty.

Kosmetyki zawierające olej abisyński bardzo dobrze nawilżają oraz wygładzają skórę.

Korzystne właściwości oleju abisyńskiego są rezultatem występowania w nim nienasyconego kwasu erukowego, który stanowi ponad 50% wszystkich występujących kwasów.

Dzięki właściwościom oleju abisyńskiego, jest on używany jako surowciec w kosmetykach pielęgnacyjnych, często wykorzystywany jest w formulacjach kosmetycznych. Jest składnikiem takich produktów jak:
  • kremy
  • lotiony
  • produkty do mycia ciała
  • pomadki i błyszczyki
  • tusze i maskary
  • fluidy
  • róże
  • szampony, odżywki do włosów

Oprac.:M.Sz
Źródło: Na podst."Olej abisyński" (maseczki.8am.pl)
KOMENTARZE
news

<Listopad 2017>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
14
15
16
17
II Seminarium Inżynierii Biomedycznej
2017-11-17 do 2017-11-17
19
II Kongres Podologiczny
2017-11-19 do 2017-11-19
20
V Międzynarodowy Kongres Biogospodarki
2017-11-20 do 2017-11-21
Prowadzenie badań w Kontroli Jakości
2017-11-20 do 2017-11-20
Szkolenie dla QP
2017-11-20 do 2017-11-20
22
23
25
26
27
1
3
Newsletter