Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu

Farmacja, Biotechnologia, Kosmetologia

Wymogi higieny i standardy pracy w pomieszczeniach clean room zgodnie z nowymi normami PN-EN ISO14644-1:2016-03 i PN-EN ISO 14644-2:2016-03 oraz GMP
Data rozpoczęcia:
2017-01-26
Data zakończenia:
2017-01-26
Organizator:
Miejsce
Warszawa

Miejsce: Warszawa

Adres: ul. Aleje Jerozolimskie 81 lok. 7.10. Budynek Central Tower (dawna nazwa Orco).

Numer szkolenia: P/26.01.2017/WI

Termin: 26.01.2017

Czas trwania: 1 dzień 10:00-16:00

Cena: 650 zł/osoba (UWAGA! Szkolenie jest dofinansowane dla studentów do 25 roku życia. Cena kursu z ważną legitymacją studencką to 550 zł ! Proszę wpisać w kodzie rabatowym "studentGMP")

 

Cena szkolenia dodatkowo obejmuje:

  • Materiały dydaktyczne w formie papierowej
  • Przerwy kawowe
  • Świadectwo w języku polskim


Termin zapisu: do 19.01.2017

 

Cel szkolenia:

Celem szkolenia jest zaznajomienie uczestników z wymogami pracy w pomieszczeniach clean room zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania oraz normami PN-EN ISO 14644.

 

Adresaci szkolenia:

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które pracują lub zamierzają podjąć pracę w pomieszczeniach typu „clean room” - pracowników sektora farmaceutycznego, biotechnologicznego oraz aptek szpitalnych.

 

Program szkolenia

1). Clean room:

  • definicja oraz historia powstania,
  •  klasy czystości pomieszczeń czystych – klasyfikacja wg GMP, PN-EN ISO14644 i FD209.

2). Przepisy prawne i ich interpretacja:

  • GMP,
  • PN-EN ISO 14644,
  • Federal Standard 209.

3). Budowa pomieszczeń clean room:

  • materiały konstrukcyjne,
  • filtracja powietrza i kaskady ciśnień,
  • wyposażenie,
  • monitoring BMS/RMS.

4). Personel:

  • kompetencje personelu,
  •  badania lekarskie oraz wymogi higieny osobistej, 
  • zasady poruszania się w strefie kontrolowanej.

5). Odzież specjalistyczna do strefy kontrolowanej:

  • właściwości materiałów, z których wytworzona jest odzież sterylna,
  • procedura ubierania się,
  • odzież  wielo- i jednorazowego użytku. 

6). Proces produkcji wclean room:

  • przepływ materiałów i odpadów,
  • czystość surowców i produktu. 

7). Monitoring czystości pomieszczeń kontrolowanych:

  • dopuszczalne limity ilości cząstek w poszczególnych klasach czystości,
  • licznik cząstek, wyznaczanie miejsc pomiarowych, interpretacja wyników,
  • dobór licznika cząstek do warunków pracy.

8). Monitoring mikrobiologiczny:

  • fizjologiczna flora bakteryjna człowieka,  technika mycia i dezynfekcji rąk,
  • wyznaczanie miejsc pomiarowych,
  • urządzenia do poboru prób,
  • interpretacja wyników zgodnie z normami.

9). Utrzymanie czystości w strefie kontrolowanej:

  • zasady i technika mycia powierzchni,
  • dobór środków myjących i dezynfekujących,
  •  plan i protokół higieny pomieszczenia,
  •  zakres obowiązków personelu sprzątającego.
Newsletter