Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu

Biotechnologia

VIII Coolturalny Festiwal Piwa Politechniki Łódzkiej
Data rozpoczęcia:
2018-05-29
Data zakończenia:
2018-05-29
Organizator:
Studenckie Koło Naukowe Chemików Kollaps
Miejsce
Łódź

29 maja 2018 r. odbędzie się VIII Coolturalny Festiwal Piwa Politechniki Łódzkiej organizowany przez Studenckie Koło Naukowe Chemików Kollaps we współpracy ze Studenckim Kołem Naukowym Biotechnologów FERMENT działające na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jest to wieloletnia tradycja, która z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością i wpisuje się jako stałe wydarzenie w studenckim kalendarzu.

Tematyka wykładów dotyczyć będzie zmian jakie nastąpiły w produkcji piwa na przestrzeni lat, polskiej tradycji piwowarskiej czy podróży przez różnorodność smaków i aromatów złotego trunku. Odbędą się warsztaty, na których amatorzy piwa zdobędą praktyczną wiedzę dotyczącą bogactwa stylów piwa na całym świecie.

W trakcie festiwalu można będzie spróbować piwa z całej Polski oraz dwóch gatunków piwa uwarzonego przez studentów. Jak co roku, trzeźwe spojrzenie na stan upojenia alkoholowego umożliwią alkogogle w ramach akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu” zorganizowanej przez Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie.

Sesja posterowa zaadresowana jest do wszystkich studentów oraz doktorantów. Tematyka posterów to:

„Tajemnice chmielu”

„Tajemnice zbóż browarniczych”

PROGRAM VIII COOLTURALNEGO FESTIWALU PIWA POLITECHNIKI ŁÓDZKIEJ:

---> Aule Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej - wstęp wolny

12:00 - 12:50

Wykład Inauguracyjny:

„Piwo rzemieślnicze – jak to się robi?”,

Piotr Sosin z Browaru Trzech Kumpli, zdobywcy wielu nagród w konkursach piw rzemieślniczych

13:10 - 14:25

Warsztaty do wyboru:

- „Załóż swój browar domowy”, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych (wstęp wolny, zgodnie z zasadą kto pierwszy zajmie sobie miejsce na auli :) )

- „Sztuka degustacji piwa”, Marek Suliga (wstęp wolny, jednak liczba miejsc ograniczona - wejściówki będą do wygrania w konkursach organizowanych przez Nasz fp)

---> Dziedziniec Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej - wstęp tylko dla studentów Politechniki Łódzkiej, płatny 3zł

14:30 - 17:00

Kulturalna degustacja podążająca ścieżką różnych gatunków piwa

12:00 - 17:00

Sesja posterowa - konkurs z nagrodami, 2 tematy do wyboru:

Temat 1: „Tajemnice chmielu”

Temat 2: „Tajemnice zbóż browarniczych

Newsletter