Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Żywność w Zielonej Księdze
03.11.2008
Zielona Księga to przyjęty niedawno przez Komisję Europejską dokument stanowiący zbiór wymogów dotyczących produkcji surowców rolnych i norm handlowych służących jakości żywności, a także zasad etykietowania produktów. Teraz zaczyna się dyskusja.
Ma ona pokazać na ile istniejące prawo unijne gwarantuje jakość żywności pod względem handlowym i bezpieczeństwa zdrowotnego, które obejmuje konsumentów, dobrostan zwierząt i zachowanie norm higienicznych i środowiskowych.

Ostatecznym celem konsultacji nad Zieloną Księgą jest stworzenie takich instrumentów prawnych, które z jednej strony zapewnią najwyższą jakość żywności a z drugiej zadawalające dochody jej producentom. Obie te kwestie są dzisiaj bardzo ważne, szczególnie w sytuacji ogromnego zalewu Europy przez żywność ze wschodu tanią - ale złej jakości.


Jest to konsekwencja wolnego rynku i nieskutecznej ochrony granic. Czy wbrew tym niesprzyjającym globalnym procesom unijni rolnicy będą mieli rzeczywiście szansę na zbyt swojej produkcji i wyższe zyski, a konsumenci dostaną to, czego oczekują? A może zamiast podnosić i tak już wyśrubowane normy należałoby raczej postawić na działania, które podniosłyby świadomość konsumentów.

Źródło: PortalSpożywczy, Tydzień
KOMENTARZE
Newsletter