Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zmiana składu napojów typu cola - maskowanie prawdy, czy działanie w dobrej wierze?
12.03.2012

Coca-Cola Co i PepsiCo Inc wprowadzają zmiany w produkcji składników Coca-Coli i Pepsi-Coli, aby uniknąć konieczności zamieszczania na opakowaniach ostrzeżeń o zwiększonym zagrożeniu wystąpienia chorób nowotworowych.

Zmiany mają na celu zmniejszenie ilości 4-MI (4-metyloimidazolu), który w styczniu został dodany do listy potencjalnie niebezpiecznych substancji w Kalifornii. Lista ma na celu ograniczenie narażenia społeczeństwa na toksyczne substancje i nakłada na producentów żywności obowiązek zamieszczania na opakowaniach informacji o zawartości potencjalnie groźnych dla zdrowia składników. W badaniach naukowych na zwierzętach zaobserwowano korelację między wysokim spożyciem 4-MI a zwiększeniem zapadalności na choroby nowotworowe. Przedstawiciele obu firm zapewniają, że zmiany nie wpłyną na charakterystyczny smak i zapach oraz że konsumenci nie powinni mieć żadnych powodów do obaw o swoje zdrowie.

Przede wszystkim chcielibyśmy podkreślić, że występujący w naszych napojach karmel był i jest bezpieczny dla ludzi. Aby dostowsować się do przepisu wprowadzonego w Kalifornii, zwróciliśmy się do współpracujących z nami producentów karmelu z prośbą o modyfikację procesu produkcji karmelu tak, aby i zminimalizować ilość substancji 4-MEI. Termin na dostosowanie się był wyznaczony na 7 stycznia 2012 r., dlatego ten proces już trwa. Zmiana wprowadzona przez producentów karmelu nie będzie miała żadnego wpływu na recepturę naszych produktów, ich kolor czy smak. - tłumaczy naszemu portalowi Beata Ptaszyńska-Jedynak, Public Affairs and Communications Manager z Coca-Cola Poland Services.

Niebezpieczny 4-MI znajduje się w barwniku stosowanym w produkcji coli- karmelu. Obie firmy porozumiały się już z dostawcami barwnika z prośbą o zmianę metody produkcji, ograniczającą zawartość 4-MI w karmelu.

Opisywane zmiany odnoszą się jedynie do stanu Kalifornia i są związane z dostosowaniem się do regulacji prawnych obowiązujących w tym stanie. Firma PepsiCo Polska działa zgodnie z regulacjami obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że składnik stosowany do produkcji napojów oferowanych m.in. przez firmę PepsiCo jest bezpieczny i nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Bezpieczeństwo oferowanych produktów jest główną troską firmy PepsiCo. Wszystkie napoje z oferty PepsiCo jak również składniki stosowane w ich produkcji są bezpieczne. - komentuje dla portalu Biotechnologia.pl Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej PepsiCo.

Jak dowiedział się portal Biotechnologia.pl zmiany na początku rzeczywiście będą dotyczyć jedynie napojów dostępnych w Kalifornii, jednak w miarę upływu czasu zostaną wprowadzone na całym świecie.

- Jeśli chodzi o zmiany procesu produkcji karmelu rozpoczynamy od Kaliforni, aby dostosować się do tamtejszego przepisu (Proposition  65). Zmodyfikowany  karmel będzie stopniowo wprowadzany wszędzie, co jest związane z naszym łańcuchem dostaw, produkcji i dystrybucji (chodzi tu o jego ujednolicenie). Chcemy jednak podkreślić, że barwnik karmelowy we wszystkich naszych produktach jest bezpieczny dla ludzi - mówi nam Beata Ptaszyńska-Jedynak.

Amerykańska Agencja ds Żywności i Leków także uspokaja - poziom 4-MI w napojach typu cola jest niski, a efekt zaobserwowany w badaniach naukowych na gryzoniach pojawiłby się przy spożyciu przekraczającym tysiąc puszek dziennie.

W związku z doniesieniami, akcje Coca-Cola Co i PepsiCo Inc spadły o jeden punkt procentowy.

 

 

red. Joanna Sekuła

KOMENTARZE
Newsletter