Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności pakowanej próżniowo w UK
25.07.2008
Agencja ma nowe wytyczne opublikowane w dniu 23 lipca 2008 dotyczące bezpiecznego wytwarzania próżni i pakowania żywności w modyfikowanej atmosferze.
Przewodnik został opracowany z myślą o małych firmach i zdrowiu funkcjonariuszy ochrony środowiska w celu rozwiązania problemu Clostridium botulinum. Food Standards Agency jest niezależnym rządowym oddziałem utworzonym w celu ochrony zdrowia publicznego i interesów konsumentów w odniesieniu do żywności, w Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.



Chociaż próżniowe pakowanie zamrożonej żywności w znaczny sposób przedłuża jej trwałość poprzez usunięcie powietrza , niektóre bakterie C.botulinum są w stanie się jeszcze rozwijać. Clostridium botulinum są to bakterie wytwarzające bardzo szkodliwe toksyny które mogą spowodować śmiertelne w skutkach zatrucie pokarmowe – zatrucie jadem kiełbasianym. Dlatego ważne są odpowiednie kontrole w celu utrzymania bezpieczeńswa żywności



Niniejsze wytyczne określają procesy, takie jak: obróbka cieplna, pH i poziomy soli które powinny być stosowane jeśli przedsiębiorstwa chcą utrzymać termin ważności żywności dłuższy niż 10 dni.

Wytyczne oraz wszelkie zestawienia dostępne są w poniższym linku:
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/vacpacguide.pdf
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/vacpack0708.pdf

Źródło: www.food.gov.uk
KOMENTARZE
Newsletter