Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wpływ jabłek na profilaktykę nowotworową
Od lat wiemy, jak ważna w zachowaniu zdrowia i odpowiedniej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej jest odpowiednia dieta. Szczególnie ważne zdaniem dietetyków jest spożywanie warzyw i owoców minimum pięć razy dziennie. Jak się okazuje, spożywanie jabłek, które są tak powszechnie występującym w Polsce owocem niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Otóż z najnowszych badań wynika, że zjadanie tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworu aż o jedną czwartą.

 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech głosi, że jedzenie jabłek obniża ryzyko zachorowań na raka żołądka i przełyku aż o 50% w porównaniu do osób, które nie mają zwyczaju spożywać tych owoców na co dzień. Ponadto, badacze po analizie wyników wskazali na zmniejszenie ryzyka raka płuc o 25% i raka piersi o 20% wśród miłośników jabłek.

Ważnym aspektem jest fakt, że jabłka należą do najczęściej spożywanych owoców w Europie, a Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Warto zatem znać ich szczególne działanie w profilaktyce nowotworowej. Autorzy omawianego badania są zdania, że wystarczy zjedzenie jednego jabłka dziennie, aby dodatkowo uchronić swój organizm przed nowotworami. Niektórzy dietetycy uważają, że odpowiednią ilością są dwa jabłka na dzień. Proces działania przeciwnowotworowego tych owoców wspomaga zawartość dużych ilości pektyn, które umożliwiają wydalanie na zewnątrz substancji kancerogennych, a dzięki błonnikowi, w mniejszym stopniu kontaktują się z nabłonkiem jelit.

Właściwości lecznicze jabłek znane były już dawna. Gotowane i starte jabłka stosowało się (a może i stosuje się do dziś) w leczeniu biegunki u dzieci, niestrawności i choroby wrzodowej osób dorosłych. Wywar ze skórek jabłek wspomaga leczenie chorób zapalnych jamy ustnej i gardła, zaś ocet jabłkowy uzupełnia potas w organizmie i chroni nas przed infekcjami.

Oprócz zapobiegania chorobom nowotworowym, jabłka wykazują wiele innych korzyści zdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomagają w odchudzaniu, a także zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem serca. Mają bardzo niski indeks glikemiczny, przez co mogą być spożywane przez osoby będące na diecie oraz cierpiące na cukrzycę. Dodatkowo, zapobiegają powstawaniu zaćmy u cukrzyków, a to dzięki zawartości kwercetyny. Uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają ich elastyczność i obniżają przepuszczalność. Poprawiają zatem krążenie żylne nóg, zapobiegają powstawaniu żylaków i obrzęków. Oczyszczają organizm z toksyn, takich jak metale ciężkie (kadm, ołów) dzięki zawartości flawonoidów, które działają moczopędnie, a także przeciwzapalnie.  Istnieją niepotwierdzone badania, że jabłka wpływają na rozwój naszego mózgu i poprawiają naszą pamięć. Jedzenie jabłek wpływa też na odporność naszego organizmu dzięki zawartości błonnika, który stanowi pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych, co powoduje namnażanie się ich i dodatkową ochronę organizmu.

Warto zatem pamiętać o wprowadzeniu tych owoców do codziennej diety, pamiętając, że należy zjadać je ze skórką, ponieważ właśnie tam znajduje się wiele cennych substancji odżywczych.

Smacznego! 

Źródła

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3812708/Apple-day-cuts-chance-five-types-cancer-Fruit-eaters-reduce-risk-developing-lung-bowl-breast-tumours-quarter.html

 

KOMENTARZE
Newsletter