Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przypuszcza się, że produkty Herbalife mogą powodować zatrucie wątroby
23.04.2008
Ministerstwo zdrowia w Madrycie zaleca ostrożność w stosowaniu produktów firmy Herbalife.
W Hiszpanii stwierdzono bowiem w ciągu ostatnich lat dziesięć przypadków zatrucia wątroby o różnych objawach, które są przypuszczalnie związane ze spożyciem produktów tej firmy.

Pierwsze sygnały o zatruciu wątroby przypuszczalnie w wyniku spożycia produktu tej firmy odnotowano w Asturii, a następnie w Maladze. Od 2003 roku do 2007 stwierdzono dziesięć takich przypadków.

Herbalife sprzedaje w 60 krajach swoje produkty, do których należą odżywki, witaminy i produkty spożywcze, które według informacji producenta mają właściwości odchudzające i ogólnie poprawiające samopoczucie.

Hiszpańskie ministerstwo zdrowia podkreśla jednak fakt, że produkty Herbalife sprzedawane są w Hiszpanii legalnie, gdyż niektóre preparaty dietetyczne sprzedawane w 27 państwach UE wymagają jedynie wpisu de rejestru przed rozpoczęciem dystrybucji, z pominięciem procedury uzyskania uprzedniego zezwolenia.
W komunikacie wydanym w poniedziałek podkreślono, że Herbalife opiera swoją działalność na sprzedaży bezpośredniej, czyli z pominięciem sklepów. Ten rodzaj sprzedaży utrudnia kontrolę produktu, która powinna obejmować cały etap aż do konsumpcji, zgodnie z rozporządzeniem 178/2002 UE.

W innych krajach Unii Europejskiej również odnotowano podobne przypadki. Na przełomie lat 1992-2006 było dziesięć przypadków zatrucia wątroby z podejrzeniem o związek z konsumpcją produktów Herbalife. W tym samym czasie również poza granicami Unii zdarzały się tego typu zatrucia, w tym sześć w Islandii oraz dwadzieścia dwa przypadki na terenie Szwajcarii i Izraela.

Źródło: PAP
KOMENTARZE
Newsletter