Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Proponowane badania nad zieloną herbatą
06.04.2008
Leatherhead Food International szuka przemysłowego partnera w badaniach mających na celu ustalenie sposobu na maksymalizację absorpcji zielonej herbaty z produktów spożywczych.
Projekt zatytułowany 'Bioavailability of Green Tea Extract From Different Food Matrices' ma wzbudzić zainteresowanie ze strony wytwórców przemysłowych, z których wielu używa ekstraktu z zielonej herbaty jako funkcjonalnego składnika napojów lub czekolady.

Katechniny z zielonej herbaty wykazały swój pozytywny wpływ na zdrowie ludzkie (zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia, chorób degeneracyjnych, etc.). Naukowcy twierdzą jednak, że przyswajanie katechin z zielonej herbaty jest niskie w porównaniu z wynikami zademonstrowanymi w testach in vitro.

Agencja badawcza Leatherhead FI ma nadzieję na przeprowadzenie wspólnego eksperymentu dotyczącego sposobów na poprawę przyswajania ekstraktów z zielonej herbaty. W przyszłym miesiącu zapowiada ona otwarte spotkanie w tej sprawie w swojej siedzibie w Surrey (UK) w celu dyskusji nad proponowanym projektem.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter