Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pozytywny wpływ ekstraktu z czarnej herbaty na układ krążenia
16.07.2008
Wyniki badań prowadzonych w Japonii dowodzą, że ekstrakt z czarnej herbaty (1g na dobę) może przyczyniać się do obniżenia całkowitego poziomu cholesterolu w organizmie o 9%, w tym frakcji LDL o 12%.
Spożycie ekstraktu z czarnej herbaty jest również wiązane z korzystnymi zmianami w poziomie triglicerydów we krwi oraz masy ciała.

Prozdrowotne właściwości herbaty najprawdopodobniej wynikają z obecności w niej polifenoli. Zielone herbata zawiera między 30 a 40% rozpuszczalnych w wodzie polifenoli, a czarna herbata, która otrzymywana jest poprzez fermentację zielonej herbaty - od 3 do 10%. Główne związki polifenolowe występujące w świeżych liściach herbaty to:
  • galusan epigallokatechiny (EGCG),
  • epigallokatechina,
  • galusan epikatechiny,
  • epikatechina.

Japońscy naukowcy sugerują, że ekstrakt z czarnej herbaty jest ihibitorem procesu reabsorpcji kwasów żółciowych, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie.

źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter