Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Połączenie Friesland Food i Campina
19.12.2008
Friesland Food i Campina zostaną poddane scaleniu. W środę popołudniu dnia 17 grudnia 2008r. Walne Zgromadzenie Friesland Food i członków Rady Campina postanowiło się połączyć.


 Wcześniej tego samego dnia Komisja Europejska zatwierdziła połączenie pod warunkiem zbycia niektórych wytwórni świeżego mleka w Holandii, jednego zakładu produkcji serów w Holandii i dwóch marek długoterminowego mleka do picia w Holandii i Belgii. Celem było zmniejszenie udziałów FrieslandCampina w holenderskim rynku mleka surowego i zagwarantowanie dostępności mleka dla stron trzecich.

Rzeczywiste połączenie będzie miało miejsce w dniu 30 grudnia 2008 roku.

Nowo powstała spółka o nazwie FrieslandCampina, będzie się składać z czterech grup biznesowych: Chees& Butter, Produkty Konsumenckie w Europie Zachodniej, Międzynarodowe Produkty Konsumenckie i Składniki.

Sześć firm działających w jednostce to :
- FrieslandCampina DMV (białka mleka i składniki oparte na serwatce);
- FrieslandCampina Domo (serwatki i produkty na bazie mleka dla niemowląt, branży medycznej, farmaceutycznej i odżywiania komórek);
- FrieslandCampina Kievit (kapsułki, polewy, tłuszcze w proszkui i kremy);
- FrieslandCampina Creamy Creation (napoje odżywcze na bazie alkoholu i śmietany);
- FrieslandCampina Dairy Feed (składniki i produkty dla żywienia młodych zwierząt);
- DMV Fonterra Excipients (50% kapitału zagranicznego Fonterra w farmaceutycznych substancjach pomocniczych).


Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
Newsletter