Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oliwa z oliwek bez większych uchybień
17.04.2008
Jak wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na polskim rynku jest 13 tys. źle oznakowanego oleju z oliwek.
Nie oznacza to jednak, że producenci fałszują oliwy z oliwek innymi olejami roślinnymi, bowiem nie stwierdzono żadnych uchybień dotyczących parametrów fizykochemicznych.

Jak informuje IJHARS przedsiębiorcy dołożyli wszelkich starań, żeby sprostać wymaganiom dotyczącym przepisów związanych z jakością oliwy z oliwek. Kontrolę przeprowadzono w 16 firmach wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek, czyli 62% z ewidencji wojewódzkich inspektoratów.

Kontrolą objęto trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym: oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (ekstra virgin), oliwę z oliwek złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn oliwek.

Kontrolowane produkty były sprowadzane do Polski z trzech krajów Unii Europejskiej: Grecji, Hiszpanii oraz Włoch. Oliwa z oliwek objęta kontrolą była sprowadzana do Polski w oryginalnych opakowaniach jednostkowych, oznakowanych przez producenta. W porównaniu do kontroli przeprowadzonej w ubiegłym roku inspektorzy stwierdzili, że zmniejszyła się ilość nieprawidłowości związanych z oznakowaniem tego produktu o 30%.

Źródło: portalspożywczy.pl
KOMENTARZE
Newsletter