Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowe źródła pierwiastków uznane za bezpieczne
12.06.2008
Zastosowanie nowych źródeł wapnia, magnezu, miedzi oraz cynku w produktach spożywczych oraz suplementach diety zostało uznane za bezpieczne przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).


Z powodu braku odpowiednich dowodów Urząd nie potrafił wydać jednoznacznej decyzji odnośnie źródła chromu - kompleksu glicyny oraz kwasu nikotynowego.

Glicynowe prekursory pozostałych pierwiastków zostały uznane za całkowicie bezpieczne. EFSA wydał decyzję dotyczącą bezpieczeństwa stosowania prekursorów minerałów, natomiast nie zamieścił informacji dotyczącej bezpiecznych dawek. Jedyne zalecenie dotyczyło nieprzekraczania dotychczasowych norm dotyczących dziennych dawek poszczególnych minerałów.

 Dotychczas nie przeprowadzono badań dotyczących rozwojowej oraz reprodukcyjnej szkodliwości glicynianów, bądź ich wpływu rakotwórczego.

 

Źródło: foodnavigator.com

 

KOMENTARZE
Newsletter