Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowe substancje słodzące
03.07.2008
Wiele współczesnych środków spożywczych, w tym również napoje, zawiera substancje słodzące lub cukier. Niektóre produkty zawierają jednak tak duże ilości cukru, że mogą one być jedną z przyczyn rosnącego współczynnika zachorowań na cukrzycę oraz otyłość.
Między innymi z tego powodu producenci żywności poszukują od lat naturalnych substancji słodzących lub naturalnych wzmacniaczy smaku, które mogłyby znacznie ograniczyć dodatek bogatego w kalorie cukru.

Zupełnie nowe rozwiązanie zaproponowały firmy biotechnologiczne BRAIN AG oraz Nutrinova GmbH, które od 2004 roku pracowały wspólnie nad wyizolowaniem ze źródeł naturalnych substancji słodzących oraz wzmacniaczy smaku. Badania skoncentrowane były przede wszystkim na ekstraktach z komórek roślinnych oraz bakteryjnych.

W ostatnich dniach, firma BRAIN AG ogłosiła, że zidentyfikowano pierwsze substancje, które posiadają zdecydowanie lepsze właściwości smakowe niż dotychczas stosowane słodziki. Według firmy Nutrinova GmbH, rynek tego typu substancji jest wart co najmniej miliard dolarów amerykańskich.

Konsorcjum BRAIN AG oraz Nutrinova GmbH jest obecnie jednym z największych producentów słodzików (preparat Sunett®), sorbinianu potasu oraz kwasu sorbowego.

źródło: www.biotechnologie.de
KOMENTARZE
Newsletter