Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowa alternatywa dla tłuszczy trans
12.09.2008
Firma Asoyia otrzymała grant w wysokości 300 tysięcy USD od Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), który przeznaczony zostanie na wdrożenie na rynek oleju sojowego ubogiego w kwas linolenowy, które oferują alternatywę dla tłuszczy trans.


Olej otrzymywany jest z roślin niemodyfikowanych genetycznie (non-GMO). Jego termin przydatności do spożycia jest dłuższy niż w przypadku tradycyjnego oleju, co eliminuje potrzebę częściowej hydrogenacji, prowadzącej do powstawania szkodliwych tłuszczy trans.

Olej sojowy o obniżonej zawartości kwasu linolenowego jest już dostępny komercyjnie, jednak ze względu na zawartość tej substancji na poziomie 3%, wymaga on hydrogenacji w celu zapewnienia odpowiednich parametrów. Olej produkowany przez firmę Asoyia otrzymywany jest z nasion soi zawierających 1% kwasu linolenowego.

Obecnie produkt Asoyia produkowany jest w niewielkich ilościach, jednak jeśli przyjmie się on na rynku, jego produkcja zostanie zwiększona w miarę potrzeb w 2009 roku.

Firma, wspólnie z kilkoma producentami żywności, prowadzi również badania nad użyciem nowego oleju w produktach spożywczych. Głównym zastosowanie znajdzie on najprawdopodobniej w krakersach, ciastkach i innych produktach piekarskich oraz w żywności przeznaczonej dla dzieci.

Dyrektor generalny Asoyia, Greg Keeley, oznajmił: "Produkty o obniżonej zawartości kwasu linolenowego mają dwukrotnie dłuższy okres przydatności do spożycia od porównywalnych produktów. Nasz produkt ma szanse przedłużyć ten okres nawet o połowę. Potencjał tego typu produktów jest ogromny".

Inne produkty zastępujące uwodorniony olej sojowy pochodzą spoza USA: canola (Kanada) oraz olej palmowy (Malezja, południowo-wschodnia Azja).


Marcin Kubiak
źródło: FoodQualityNews.com
KOMENTARZE
Newsletter