Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nanotechnologia w ochronie żywności
30.12.2008
Mikroskopijny biologiczny czujnik mogący wykrywać bakterie Salmonella w badaniach laboratoryjnych został opracowany przez naukowca z Agricultural Reaserch Service - ARS (USA) i współpracowników.
Czujnik może być wykorzystywany również do wykrywania innych patogenów pokarmowych. Metoda ta może mieć duży potencjał w zakresie bezpieczeństwa żywności i jej zabezpieczania.

Biosensor wynaleziony przez Bosoon Park oraz jego kolegów zawiera fluorescencyjne części barwnika organicznego, które przyłączają się do przeciwciał Salmonella. Przeciwciała połączone z barwnikiem pozwalają na łatwiejsze oraz szybsze Znalezienie bakterii. Projekt ten na Sixth International Nanotech Symposium and Exibithion został już nagrodzony pierwszym miejscem oraz otrzymał Innovation Nano Research Award.
 

Biosensor znajdujący się w  szalce

Czujnik jest częścią ciągle rozwijającej się nauki zwanej nanotechnologią. Polega ona na manipulacji materiałami na  molekularnym a nawet atomowym poziomie, mierzonym w miliardowych częściach metra, co jest około 10 do 100 razy cieńsze od ludzkiego włosa.

Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
Newsletter