Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Mrozoodporna pszenica na horyzoncie
03.05.2008
Naukowcy z University of California zidentyfikowali geny odpowiedzialne za odporność pszenicy na mróz. Być może dzięki temu odkryciu straty spowodowane przez uszkodzoną przez mróz pszenicę wkrótce przejdą do przeszłości.


Badania naukowe prowadzone przez grupę amerykańskich i europejskich uczonych były ukierunkowane na identyfikację czynników genetycznych w pszenicy odpowiedzialnych za tolerowanie zimna. Wyniki eksperymentu, opublikowane w Plant Molecular Biology, sugerują, że geny regulujące odporność na mróz są aktywowane już w łagodniejszych warunkach (12 – 15 0 C).
 
Pszenica, jako niezbędny składnik ogromnej liczby produktów żywnościowych jest kluczowym czynnikiem odpowiadającym za globalną inflację cen żywności. Identyfikacja genów odpowiedzialnych za odporność na mróz może pozwolić na opracowanie gatunków lepiej znoszących niskie temperatury.
 
Naukowcy analizowali końcową liczbę liści oraz kwitnienie we wzrastającym reżimie świetlnym w celu zbadania odporności rośliny na zimno. Ustalono, że chromosom 5 AL odgrywa kluczową rolę w aklimatyzacji do niższych temperaturę i odporności na mróz. Znajdują się na nim najważniejsze geny odpowiedzialne za odporność na mróz oraz odpowiedź jarowizacyjną. Wiele gatunków roślin, włączając w to oziminy wymaga dłuższego okresu chłodu przed kwitnieniem. Jest to system regulacji, który sprawia, że cykl reprodukcyjny i produkcja nasion ma miejsce w sprzyjających środowiskowo warunkach, czyli po ustąpieniu zimy. Zdarza się jednak, że z powodu zbyt niskich temperatur wiosną pszenica zamarza i zbiory są nieudane.

Dotychczas ze względu na złożoność procesów odpowiedzialnych za odporność na mróz było niezmiernie trudno opracować nowe, bardziej odporne odmiany pszenicy. Być może wyniki opisanego powyżej badania posłużą jako podstawa do rozwiązania problemu.
 
Źródłó: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter