Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kolorystyczne oraz zdrowotne właściwości betaniny
14.07.2008
Rosnące zapotrzebowanie na naturalną żywność skłania producentów do szukania rozwiązań alternatywnych dla obecnie stosowanych substancji, między innymi barwników.
Ostatnie badania prowadzone w Brazylii wykazały, że ekstrakty z buraka oraz opuncji nie tylko pełnią rolę naturalnych barwników, ale również posiadają silne właściwości przeciwutleniające.

Głównym obszarem zainteresowania jest zastosowanie ekstraktów z wyżej wymienionych roślin, zawierających betaniny. Są to rozpuszczalne w wodzie substancje, które w zależności od swojej struktury, nadają mieszaninie kolor fioletowo-czerwony (betacyjanina) lub żółto-pomarańczowy (betaksantyna).

Dane rynkowe potwierdzają duże zapotrzebowanie rynku europejskiego na naturalne barwniki – podczas gdy rynek syntetycznych barwników odnotowuje wzrost na poziomie 1% rocznie, sprzedaż naturalnych dodatków barwiących rośnie w tempie 10 do 15% rocznie.

Obecnie betaniny pochodzące z korzeni buraka znajdują szerokie zastosowanie na rynku europejskim jako dodatek do przetworzonej żywności. Jednak pomimo swoich zalet, w tym również niskiej ceny i dużej dostępności, sok z buraka ma kilka wad. Należą do nich między innymi: zawartość niepożądanych składników smakowych oraz możliwość przeniesienia mikroorganizmów z gleby.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter