Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kod kreskowy dla probiotyków
15.01.2009
Identyfikacja bakterii, probiotyków i patogenów może być tak proste jak czytanie kodu kreskowego w sklepie przy zastosowaniu nowoczesnej techniki jaką jest  mapowanie optyczne.  Publikacje donoszą o zindenfikowaniu E.coli 015H7 w pożywieniu.


Optyczne mapowanie pozwala na otrzymaniu informacji o genomie bakterii a także wysokiej jakości weryfikacji  jego produktu.  Technika ta działa przy zastosowaniu specyficznych enzymów restrykcyjnych, które tną DNA w specyficznych  miejscach. Powstałe fragmenty DNA następnie łączy się w zgodną całość i wykazują podobieństwo do kodu kreskowego stosowanego w sklepach.  W ten sposób możemy rozróżni ć każdy szczep mikroorganizmów a także sprawdzać czy zaszły delecje, insercje czy też translokacje w genomie.
W czasach gdy znaczenie probiotyków rośnie, niezbędna jest nowa technika szybkiej weryfikacji produktu i producenta.  Gilbert Skorski z Phylogene twierdzi, że metoda ta pozwala na obniżenie kosztów  związanych z identyfikacją  mikroorganizmów. Umożliwia  rozpoznanie poszczególnych  szczepów z mieszaniny bakterii, określenie czystości  pokarmu od patogenów.
KOMENTARZE
Newsletter