Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Guma arabska jako prebiotyk
27.11.2008
Badania prowadzone przez Kerry dowiodły, że 10g gumy arabskiej może wywoływać prebiotyczny efekt w organizmie człowieka poprzez zwiększenie populacji bakterii takich jak Bifidobacteria, Lactobacilli, Bacteroides.



Zalecana dawka spożywania inuliny i oligofruktozy wynosi od 5g do 8g na dobę. Producenci szukają nowych rozwiązań w swoich produktach z wykorzystaniem prebiotyków. Sądzą, że prebiotyki w przyszłości mogą stać się bardziej przydatne od probiotyków. Według Frost & Sullivan rynek ten jest wart 90mln € w Europie, a do 2010r. jego wartość może osiągnąć 179,7mln €.

Naukowcy prowadzili badania na 54 ochotnikach. Średni wiek w latach wynosił 30.9. Każdemu z nich przypisano spożywanie różnej ilości gumy arabskiej w wielkości 5, 10, 20, 40 gram w wodzie. Kontrolę stanowiła woda bez gumy arabskiej. Po 4 tygodniach stwierdzono zwiększoną populację bakterii Lactobacilli i Bifidobacteria u ochotników spożywających gumę.

Prebiotyki to substancje, które nie są trawione, ale wpływają korzystnie na organizm. Zdecydowana większość naukowców pracująca nad prebiotykami skupia się na inulinie i na oligofruktoze. Wykazano szereg pozytywnych skutków spożywania w/w produktu takich jak ogólne polepszenie stanu zdrowia, zmniejszenie wystąpienia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, zwiększają odporność.




KOMENTARZE
Newsletter