Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
GMO nowej generacji
13.04.2012

Organizmy Genetycznie Modyfikowane (GMO) przekraczają kolejne bariery, nie przekraczalne dla upraw konwencjonalnych. W ciągu ostatniego roku pojawiły się dwa nowe, przełomowe produkty genetycznie zmodyfikowane (GM).

Europejscy rolnicy coraz bardzie pozostają w tyle w stosunku do swoich konkurentów z innych krajów, ponieważ niechęć europejskich konsumentów i niektórych polityków do organizmów genetycznie modyfikowanych utrudnia prowadzenie na terenie Unii Europejskiej badań oraz uprawy roślin o wysokiej wydajności i wysokiej odporności na szkodniki.

Dotychczas Unia Europejska dopuściła na swój rynek tylko dwa produkty GMO do uprawy; kukurydzę MON 810 oraz ziemniak AMFLORA. W obecnej chwili nawet one mają ostrą opozycję w Unii Europejskiej, do której należą Niemcy, Austria, Grecja, Węgry, Luksemburg oraz Bułgaria.

Nie bierze się jednak pod uwagę zdania rolników i naukowców, którzy twierdzą, że stosowanie roślin i innych produktów GMO, ​​może poprawić wydajność i zmniejszyć koszty uprawy. W chwili obecnej rolnicy mają możliwość stosowania kolejnych odmian genetycznie modyfikowanych roślin nowej generacji. Poniżej przykład produktów GM nowej generacji niosących bezpośrednie korzyści zarówno konsumentom jak i rolnikom:

·         kukurydza GM DroughtGard™ Hybrids firmy Monsanto.  Kukurydza ta pochodzi z najnowszej linii kukurydzy Genuity®. Rośliny z tej oferty mają pomagają rolnikom zmniejszyć ryzyko utraty plonów podczas występowania suszy. Wśród wielu zalet DroughtGard™ wymienić należy fakt, iż jest to pierwsze rozwiązanie biotechnologiczne przeciw suszy. Technologia ta została zaprojektowana w celu zwiększenia wydajności i stabilność upraw, kiedy dostęp do wody jest ograniczony. Kukurydza ta kierowana jest do rolników uprawiających kukurydzę w zachodniej części Wielkich Równin (USA), gdzie w ostatnich latach często występują susze.

·         soja GM Plenish™ firmy Pioneer. Soja ta nie zawiera tłuszczy trans oraz mniejszą ilość tłuszczów nasyconych w stosunku do upraw konwencjonalnych. Jednocześnie olej sojowy zawiera kwas wysoko oleinowy i zwiększoną zawartość tłuszczów jednonasyconych (zdrowych dla serca). Uprawa w USA wykazała, że soja Plenish™ daje wysoką i stałą wielkość plonu z hektara soi.

·         soja GM Vistive® Gold firmy Monsanto, został stworzona w celu zastąpienia olejów i tłuszczów uwodornionych (utwardzony), które są bogate w izomery trans kwasów tłuszczowych (prowadzących do np. chorób serca). Smażenie oraz pieczenie na oleju z soi Vistive® Gold powoduje, że żywność nie zawiera bądź zawiera śladowe ilości tłuszczów trans i nasyconych. Jednocześnie odmiana ta została tak zmodyfikowana ażeby obniżyć zawartość kwasów linolenowych, co pozwala w przypadku smażenia, czy pieczenia zachować większą przydatność produktów spożywczych. Poza powyższymi właściwościami odmiana ta zawiera gen zapewniający odporność przed herbicydami zawierającymi glyphosat. W chwili obecnej Vistive® Gold dopuszczony jest, jako produkt spożywczy w Australii, Nowej Zelandii oraz USA.

 

Źródła

  1. http://www.monsanto.com/products/Pages/droughtgard-hybrids.aspx
  2. http://monsanto.mediaroom.com/index.php?s=43&item=1020
  3. https://www.pioneer.com/home/site/us/products/soybean/enhanced-oil-soybeans/
  4. https://www.vistivegold.com/
  5. http://www.monsanto.com/products/Pages/vistive-gold-soybeans.aspx
  6. http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/events/default.asp?EventID=214&Event=MON_87705

zam. Tomasz Sznerch

KOMENTARZE
Newsletter