Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Etykiety na żywności muszą być bardziej zrozumiałe dla konsumenta
30.04.2008
Etykiety umieszczane na produktach żywnościowych mają wpływ na decyzje konsumentów. Dlatego też nowy wniosek Komisji Europejskiej ma sprawić, że informacje tam umieszczone mają być bardziej zrozumiałe i przydatne.


Informacje na etykietach są ważne dla wszystkich konsumentów, ponieważ to one mówią między innymi o zawartości soli oraz tłuszczów. Dla alergików stanowią one źródło informacji czy dany produkt nie zagraża ich życiu, na przykład ze względu na obecność nawet niedużej ilości orzeszków ziemnych.

Zgodnie z nowym wnioskiem Komisji najważniejsze informacje będą musiały być przedstawione w przejrzysty sposób na przedniej części opakowania, co pozwoli się konsumentom zdrowiej odżywiać. Nowe przepisy wymagają, żeby informacje o wartości energetycznej oraz zawartości tłuszczu, węglowodanów, cukru i soli były określone dla 100ml/g lub w przeliczeniu na jedną porcję produktu. Oprócz tego producent musi podać proporcję tych elementów do zalecanego dziennego spożycia.

Została również zwiększona do 3 mm minimalna wielkość czcionki, co ułatwi przeczytanie informacji.

Źródło: portalspożywczy.pl
KOMENTARZE
Newsletter