Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
DSM zamyka fabrykę kwasu cytrynowego w Chinach
27.08.2008
Holenderska firma DSM zadecydowała o zamknięciu fabryki zlokalizowanej w Wuxi (Chiny). Decyzja jest konsekwencją przeznaczenia przez chiński rząd terenu, na którym znajduje się fabryka, na rozwój miejski.
Zamknięcie fabryki jest planowane na początek 2009 roku. Chiński rząd jako rekompensatę przedstawił propozycję planu socjalnego dla osób, które stracą pracę w wyniku wygaszenia zakładu.

DSM nie planuje przeniesienia fabryki w inny rejon Chin. Produkcja kwasu cytrynowego będzie odbywała się wyłącznie w zakładzie zlokalizowanym w Tienen (Belgia), który produkuje kwas cytrynowy od 1929 roku. Powodem takiej decyzji jest systematyczne podnoszenie konkurencyjności fabryki w Tienen poprzez restrukturyzację i optymalizację procesów.

Wartość światowego rynku kwasu cytrynowego jest obecnie szacowana na 1,36 miliarda euro.


źródło: FoodNavigator Europe/DSM


KOMENTARZE
Newsletter