Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Coraz więcej naturalnych substancji energetycznych
08.09.2008
Na rynek napojów energetycznych coraz częściej wchodzą naturalne składnik, które - według producentów - zapewniają lepsze właściwości w porównaniu z napojami o tradycyjnym składzie, takimi jak Red Bull.


Wielu producentów żywności wprowadza obecnie na rynek napoje energetyczne zawierające naturalne składniki, m.in. zioła i owoce. Mają one być zdrowe, naturalne oraz oferować dłużej trwający efekt pobudzenia. Przykładem takiego produktu jest Volvic Revive Energy Drink firmy Danone Waters, który zawiera między innymi guaranę oraz ekstrakt z rzeńszenia.

Eksperci dostrzegają również wzrost sprzedaży produktów innych niż napoje, które charakteryzują się właściwościami energetycznymi. Dotyczy to przede wszystkim słodyczy, różnego rodzaju wypieków oraz produktów mlecznych. Sprzedaż tych produktów może rosnąć pomimo obaw dotyczących powodowania przez nie otyłości.

Zastosowanie składników codziennego użytku, takich jak owie lub banany, które kojarzone są z dostarczaniem organizmowi zapasu energii, daje producentom żywności możliwość prostego umiejscowienia swoich produktów w sektorze "produktów energetycznych".




Marcin Kubiak
źródło: nutraingredients.com
KOMENTARZE
Newsletter